2 iunie 2015

Acasă » Știri » Legea privind controlul tutunului a fost votată cu aplauze în Parlament
Legea privind controlul tutunului a fost votată cu aplauze în Parlament

Legea privind controlul tutunului a fost votată cu aplauze în Parlament

29 mai 2015, 15:55

La aproape un an de la votarea în prima lectură a pachetului de legi anti-tutun, proiectul de lege a fost votat vineri în a doua lectură cu 69 de voturi.

Chiar dacă anterior fostul premier Iurie Leancă declara că pachetul de legi anti-tutun ar putea întâmpina rezistență în Parlament, în mai puțin de 20 de minute, deputații au audiat și au votat în a doua lectură întregul pachet de legi anti-tutun.

LOBBY în Parlament: Se încearcă slăbirea proiectului Legii privind controlul tutunului

FLASH//Pachetul de legi anti-tutun a fost votat de Parlament!

„La două luni de la votarea în primă lectură a acestei inițiative legislative a fost votată Directiva Uniunii Europene care vine cu reglementări pentru produsele din tutun și produsele conexe. În cadrul procesului de examinare a proiectului pentru lectura a doua, au fost luate în considerare cele mai importante prevederi și cerințe aplicabile pentru Republica Moldova. Acest lucru a făcut să dureze examinarea proiectului în lectura a doua”, a menționat șefa Comisiei de profil, Oxana Domenti. Ea a menționat că agenții economici și deținătorii de localuri ar avea nevoie să-și ajusteze condițiile la noua lege, de aceea aceasta ar putea intra în vigoare peste câteva luni de la publicarea în „Monitorul Oficial”.

FLASH//Pachetul de legi anti-tutun a fost votat de Parlament!

Documentul prevede fortificarea instrumentelor de avertizare privind dauna fumatului, prin avertismente ce cuprind pictograme, texte şi informaţii privind serviciile de renunţare la fumat. O altă prevedere este protejarea nefumătorilor de efectele nocive ale fumului de ţigară. Ideea este susţinută de 89% din populaţie care se pronunţă pentru  asigurarea spaţiilor publice închise libere de fumul de tutun.

Proaspăt votatul pachet de legi prevede interzicerea tuturor formelor de publicitate şi promovare a produselor din tutun, inclusiv în punctele de comercializare. Vor fi reglementate ingredientele produselor din tutun, pentru a se evita conferirea acestor produse a gusturilor, ce nu sunt caracteristice tutunului (vanilie, taurină, cafeină ş.a.) şi care sporesc atractivitatea lor în rândul tinerilor şi femeilor.

Studenții de la Medicină „au aprins” o țigară uriașă în fața Spitalului Republican

Anual, în Republica Moldova aproximativ 5 600 de decese sunt provocate de fumul de țigară, iar pentru tratamentul afecțiunilor determinate de fumat, din banii sistemului de sănătate se cheltuiesc peste 1 miliard de lei.

Un sfert din populația Republicii Moldova FUMEAZĂ

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Legea privind controlul tutunului a fost votată cu aplauze în Parlament Reviewed by on . La aproape un an de la votarea în prima lectură a pachetului de legi anti-tutun, proiectul de lege a fost votat vineri în a doua lectură cu 69 de voturi. Chiar La aproape un an de la votarea în prima lectură a pachetului de legi anti-tutun, proiectul de lege a fost votat vineri în a doua lectură cu 69 de voturi. Chiar Rating: 0
scroll to top