22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Lipsa dinților este o problemă de sănătate care poate fi rezolvată într-o zi
Lipsa dinților este o problemă de sănătate care poate fi rezolvată într-o zi

Lipsa dinților este o problemă de sănătate care poate fi rezolvată într-o zi

A venit timpul ca pacienții să nu mai fie povățuiți să-și păstreze dinții până în ultimul moment

20 octombrie 2015, 12:05

Săptămânile trecute vă relatam pe MedNews despre primul seminar „Terapia implantologică și protetica inovatoare”, organizat de reprezentații BREDENT în Republica Moldova. La seminar a fost invitat Dr. Florian Obădan, implantolog, supranumit de colegii săi „mister Fast&Fix” pentru măiestria cu care „încarcă dinții”  pacienților edentați. Dr. Obădan este director Bredent Medical România, și în practica sa medicală, din 2006 și până în prezent, a pus mii și mii de implanturi în România, Germania, Armenia, Turcia și Republica Moldova. Ne-am interesat care este profilul pacienților care necesită implanturi și dacă e adevărat că acest tratament bate la buzunarul pacienților.

MedNews: De ce este importantă sănătatea dinților?

Florian Obădan: Nu cred că se poate vorbi despre sănătate fără să atingem tema  alimentației, iar despre alimentație fără să ne referim la dinți. Toată lumea știe că o problemă digestivă apare foarte repede după o incapacitate a aparatului masticator. Tocmai de asta este evident că dinții sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră.

MedNews: Este adevărat că incapacitatea aparatului masticator se asociază cel mai des cu situațiile când rămânem fără dinți? De ce se întâmplă, nu am avut grijă să ne spălăm pe dinți, figurativ vorbind, am mâncat mere prea tari, ori avem o sănătate precară?

Florian Obădan: De cele mai dese ori, da, lipsa dinților, adică edentația parțială sau totală duce la incapacitatea aparatului masticator. Sincer, nu cred că există pe pământul acesta vreun pacient care să fi rămas fără dinți pentru că a mâncat mere prea tari atunci când a avut grijă să se spele pe dinți și să se îngrijească de calitatea alimentelor consumate, respectiv să-și păstreze sănătatea. Cauzele incapacității aparatului masticator sunt multiple, toate pe care le-ați numit și încă o groază de alte situații nefaste, cum ar fi traumele, de exemplu. Dar dacă, totuși, vreuna dintre cauze a fost suficient de puternică astfel încât să ne pierdem dinții, trebuie să ne gândim că dacă vrem să trăim în conservăm calitatea vieții, atunci trebuie să ne înlocuim dinții lipsa. Dacă nu, înseamnă că nu ne mai place viața…

În principiu, omul modern își dorește să rămână la trup și la suflet la fel de tânăr precum îi este mintea.

MedNews: Cum e posibil să înlocuim lipsa dinților în cel mai scurt timp? Ați vorbit implantologilor și tehnicienilor dentari prezenți la seminar despre o metoda de încărcare imediată. Ce este aceasta?

Florian Obădan: Astăzi, cea mai eficientă cale este implantologia dentară. Toată lumea a auzit despre implanturi pe care se fixează proteze. Eu lucrez cu tehnologiile Bredent de implanturi din 2006 și le-am vorbit colegilor din Republica Moldova despre experiența mea, utilizând metoda de încărcare imediată Fast&Fix. Încărcarea imediată a implanturilor cred că este unul dintre visele cele mai vechi ale stomatologiei moderne. Încărcarea imediată a implanturilor înseamnă rolul expres pentru aceste mici șuruburi de titan pe care noi le folosim ca să creăm o fundație pentru dinții pe care îi înlocuim. Practic, încărcarea imediată însemnă să folosesc osului nativ al pacientului fără operații de augmentare majore pentru implant, bineînțeles să-l și pun la treabă imediat. Asta înseamnă încărcare imediată. Când mă gândesc că-l pun la treabă, mă gândesc nu doar la funcția fiziologică, dar și la faptul că pacientul trebuie să se hrănească, trebuie să vorbească, trebuie să aibă viață socială.

MedNews: În cât timp după ce trece pragul cabinetului stomatologic, pacientul poate să aibă o viață socială activă? Dar să mănânce?

Florian Obădan: De la caz la caz, pentru că nu vreau să creez speranțe deșarte nici unei categorii de pacienți. Lucrurile sunt posibile foarte rapid după încărcarea imediată a dinților. Pacienții pot zâmbi larg și vorbi deja în aceeași zi. Cu mâncatul bucatelor solide va dura poate ceva mai mult de 1 zi. Citeam astăzi undeva: te simți bătrân atunci când nu mai dormi cu dinții tăi. Așa că, pacienții care sunt foarte înfricoșați de perspectiva protezei dentare ar trebui să meargă la un medic. Sunt convins că medicii din Moldova vor recomanda pacienților această metodă. Încărcarea imediată este posibilă oricând dacă osul nativ al mandibulei și maxilei este suficient. Ceea ce vreau să zic este că extrem de rar găsim cazuri când osul nativ nu mai este suficient pentru a avea implanturi care să dea suport pentru dinți ficși în aceeași zi.

MedNews: Din practică, cine apelează mai des la astfel de terapii, femeile sau bărbații?

Florian Obădan: În egală măsură, ambele sexe sunt afectate de edentație, pentru că în vremurile moderne pe care le trăim alimentația este foarte afectată de alimentele procesate. Faptul că mâncăm anume procesat are efect asupra stării de sănătate a aparatului dentomaxilar. Practic, nu suntem forțați să facem mare efort, preferăm alimentele care sunt cele mai proaspete. Igiena este, de foarte multe ori, îngreunată și datorită faptului că alimentele sunt astăzi mai lipicioase. De exemplu, să ne gândim doar la preferata caramelă. Și-atunci, dinții noștri la un moment dat cedează, nu neapărat prin proces carios, dar, mai ales, cedează osul. Cedează aparatul de suport care include ligamente, părțile moi ale gingiei și, implicit, osul alveolar și asta este, se pare, boala secolului.

Ca să profilăm puțin, categoria de pacienți care se adresează pentru o astfel de terapie – cred că este înțelept să discutăm despre categoria plus 50 – când cei mai mulți dintre noi încep să aibă probleme adevărate paradontale. Rar, dar există, am avut ca și extremă, un pacient de 30 de ani. Dar, pot să vă spun că cel mai vârstnic pacient a avut 87 de ani. A mai trăit încă doi ani după intervenție, dar a trăit bine.

MedNews: Dar ce se întâmplă în cazul femeilor, pentru că femeile dezvoltă osteoporoza, pot oare apela la metoda de încărcare imediată Fast&Fix, repede și exact?

Florian Obădan: Fiecare caz trebuie analizat în parte. Osteoporoza este una dintre afecțiunile care poate duce la excluderea de la implant chiar, mai ales în cazul în care pacientul este tratat cu o anumită categorie de medicamente și aici mă refer la tratamentul cu bisfosfonați. Pentru că această terapie cu bisfosfonați modifică metabolismul osos, ea schimbă multe dintre mecanismele care duc la ostio-integrarea implanturilor din titan.  Nu cred că se cade să dau eu sfaturi când anume să se recurgă sau nu la terapia cu bisfosfonați, dar părerea mea este că omul modern face mișcare mult prea rar sau chiar deloc, se alimentează mult prea procesat, iar asta influențează în mod nedorit calitatea vieții, dar mai ales calitatea osului și implicit a organismului. Automat, procesele metabolice care, în mod normal, duc la osteo-integrarea implantelor dentare pot fi afectate. Așa că insist ca fiecare pacient, care simte că perspectiva edentației se apropie, să meargă pentru o consultație la implantolog și împreună să decidă.

MedNews: Ați spus că cedarea aparatului de suport, a osului alveolar și a părților moi ale gingiei sunt indicii ale bolii secolului. Ce poate face stomatologia modernă în aceste cazuri?

Florian Obădan: Un mare nume al implantologiei spune că pentru prea mult timp profesia s-a concentrat pe păstrarea și salvarea dinților, iar pe de altă parte osul alveolar, care dă suport dinților și care-ar trebui să dea suport și implanturilor, nu este luat în seama ca o resursă prețioasă de către pacient decât în momentul în care dinții dispar. Cu alte cuvinte, e momentul să începem să ne gândim la faptul că speranța de viață a pacienților noștri a crescut semnificativ, iar, dacă vrem să le oferim o viață de calitate, trebuie să ne gândim la ce posibilități avem din punct de vedere protetic, nu neapărat doar implantologic, dar și ce posibilități avem ca să le îmbunătățim viața. Așa că nu mai e cazul ca de fiecare dată pacienții să fie povățuiți să-și păstreze dinții până în ultimul moment. Pentru că acest ultim moment, de foarte multe ori, vine și cu diminuarea volumului de os care poate fi baza pentru implanturi. Practic, acești pacienți sunt condamnați la proteze mobile. Pot să vă spun că de foarte multe ori nu este o mare fericire să ai o proteză mobilă, mai ales dacă vorbim despre o mandibulă care este foarte resorbită. Practic, acești pacienți sunt condamnați la inaniție.

MedNews: Cum trebuie să alegem implantul, după care criterii?

Florian Obădan:  Eu aș spune că un criteriu de eligibilitate pentru implanturile dentare este, în primul rând, protetica, fiindcă, la ora asta este superflu că titanul se osteo-integrează. Aș spune că la momentul de față astea sunt soluțiile pe care le putem oferi pacienților noștri, fiindcă a pune implanturi, de obicei, durează 10 minute. Obișnuiesc să glumesc cu pacienții mei care mă întrebă cât o să dureze și le răspund – un moment de neatenție. Pentru că până își dau seama ce se întâmplă, am pus implantul. Problema nu este să pui implantul, problema este ce soluție protetică oferi.  Nu este nimic mai important decât finalizarea operației  – „Finis coronat opus”, finalul încoronează opera. Degeaba am pus un implant și este foarte bine, are os integrat, are os pe lângă el, dacă dintele de deasupra nu este ceea ce trebuie. Criteriul de eligibilitate pentru protetică, trebuie să fie materiale care să fie cât mai prietenoase cu țesuturile moi și greutatea restaurării.

Vă invit să vă imaginați că o lucrare care este foarte grea, care se întinde pe maxilar sau pe mandibulă și restaurează toată arcada, ajunge să afecteze nefavorabil echilibrul muscular între mușchii ridicători și coborâtori ai mandibulei, ajunge să facă pacientul pur și simplu să nu se simtă bine. Și-atunci aș zice că rigiditatea sistemului de implant trebuie să fie dată ca prim criteriu de protetică.

MedNews: În ceea ce privește prețurile. Lumea spune că e cam scump să recurgi la implanturi și protetică?

Florian Obădan:  Din postura în care sunt acum ar trebui să răspund la întrebări, dar vreau să vă pun o întrebare înainte să răspund: „Cât credeți că e dispus să plătească un om care află că are un cancer?”.

MedNews: Cred că tot ce are.

Florian Obădan:  Dacă suntem în stare să cheltuim tot ce avem pentru a suprima boala asta, de ce oare nu suntem în stare să ne planificăm un buget și ca să trăim viața la maximum de calitate. E un punct de vedere. Suntem gata să ne vindem case, să ne vindem orice putem, numai ca să ne scăpăm viața, dar ca să ne îmbunătățim viața nu vrem să facem mare lucru. M-aș întreba, spre exemplu, o doamnă  care nu are dinții buni, cât anume plătește pentru o manichiură bună și de câte ori face acest lucru pe an? Ori, cât anume plătim ca să mergem să vizităm locuri frumoase? Mândria de a avea o manichiură frumoasă ori de a fi vizitat un loc istoric, cred că se merită doar în condițiile în care nu ai probleme de sănătate. Și cred că e timpul să ne obișnuim cu ideea că lipsa dinților este o problemă  de sănătate.

Sănătatea începe în gură. O respirație urât mirositoare ne poate duce cu gândul la tot felul de posibilități de maladii.  În principiu dacă ceva miroase urât, înseamnă că este afectat de bacterii. Dacă am o concentrație bacteriană mare, atunci orice maladie este posibilă. A fost demonstrat, persoanele care reușesc să mestece cum trebuie, trăiesc mai bine și sunt mai sănătoase.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Lipsa dinților este o problemă de sănătate care poate fi rezolvată într-o zi Reviewed by on . Săptămânile trecute vă relatam pe MedNews despre primul seminar „Terapia implantologică și protetica inovatoare”, organizat de reprezentații BREDENT în Republic Săptămânile trecute vă relatam pe MedNews despre primul seminar „Terapia implantologică și protetica inovatoare”, organizat de reprezentații BREDENT în Republic Rating: 0
scroll to top