8 ianuarie 2015

Acasă » Editorial » Lumină. Mai multă lumină!
Lumină. Mai multă lumină!

Lumină. Mai multă lumină!

31 decembrie 2014, 16:53

În ajun de Crăciun am lansat un reportaj despre minunea nașterii, despre lumina ochilor noști – copiii. Și pentru că un titlu înseamnă 80% din succesul unui material jurnalistic, după cum numele îi poartă slava omului, i l-am dat colectiv, într-un proces de dezbateri editoriale. Așa că, ni s-au umplut ochii de lacrimi în timp ce alegeam denumirea, pozele…

Am cunoscut domeniul obstetrical înainte de reforme și am remarcat schimbarea – medicii, moașele și asistentele medicale din maternități zâmbesc în timp ce lucrează. Personal, am mai adăugat o realizare a sistemului de sănătate la sacul cu provocări. Pacientul din mine a avut un motiv de bucurie, de lumină.

La o oră de la postarea reportajului, citesc pe un site ostil un alt titlu despre sistemul perinatal care parcă ar vrea să ni-l „înghită” (să-l anihileze) pe cel născut de MedNews. M-am întrebat: De unde vine oare acest negativism. Am răscolit prin foile în care argumentam necesitatea creării unui canal de comunicare de nișă și am găsit…

Medicina, chiar dacă e în proces de reformare, tratează, iar jurnalismul în proces de autocunoaștere, informează populația – ambele sisteme o fac cum pot mai bine. Cuvântul e o arma comună pe care medicina autohtonă o utilizează zgârcit în raport cu pacienții, iar în plin proces de reforme – și cu sine însăși. Pentru asta plătește tribut greu celor care se cred monopoliști ai cuvântului – jurnaliștilor. În loc de lumină, medicina, din vidul de comunicare cu care se acoperă, se pomenește împotmolită în imagini obscure și împovărătoare.

Umbra cuvintelor nespuse din sistemul de sănătate se lasă peste societate și omul pierde încrederea în calitatea serviciilor medicale. Se rupe cea mai importantă verigă în ierarhia valorii de sănătate, relația medic pacient.  Rapoartele înregistrează indicatori scăzuți ai morbidității populației, speranţei de viaţă, calității și accesului la serviciile medicale, maternității și sănătății perinatale, prevenirii maladiilor transmisibile și netransmisibile, performanței și eficienței sistemului de sănătate.

Pacientul nu crede în cuvântul medicului, medicul nu crede în cuvântul jurnalistului, iar jurnalistul în cuvintele nespuse. Ce nu se spune, nu se vede. Iar pentru vizibilitate, avem nevoie de lumină. Mai multă lumină – pentru pacienții care au nevoie de informații pentru a-și cruța sănătatea; pentru jurnaliști care trebuie să informeze și să contribuie la recunoașterea domeniului de sănătate ca valoare socială; pentru lucrătorii medicali care ne veghează sănătatea.

În 2014, acum șapte luni, am creat prima agenție de știri în medicină. Am format o echipă de jurnaliști dornici să cunoască și să relateze despre cei profesioniști, despre cei dedicați misiunii de creștere a performanței și eficienței medicinii autohtone.

Mulțumesc din suflet echipei de jurnaliști care a acceptat provocarea, a acceptat această nouă viziune și muncesc cu bunăvoință pentru realizarea ei la MedNews. Le mulțumesc cititorilor noștri care au înțeles că informația despre sănătate este o investiție în propria sănătate, dar mai ales medicilor, asistenților medicali, farmaciștilor, decidenților din sistem pentru care Agenția de presă MedNews este o sursă de lumină în procesul de reformare a sistemului de sănătate.

LA MULȚI ANI de la directorul MedNews, Lilia Onea

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Lumină. Mai multă lumină! Reviewed by on . În ajun de Crăciun am lansat un reportaj despre minunea nașterii, despre lumina ochilor noști - copiii. Și pentru că un titlu înseamnă 80% din succesul unui mat În ajun de Crăciun am lansat un reportaj despre minunea nașterii, despre lumina ochilor noști - copiii. Și pentru că un titlu înseamnă 80% din succesul unui mat Rating: 0

La aceeasi tema

[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top