24 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. În top, specialitățile bănoase
Mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. În top, specialitățile bănoase

Mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. În top, specialitățile bănoase

17 august 2015, 14:16

În acest an, mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. Numărul persoanelor înscrise la concursul de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a fost mai mic cu peste 200 față de anul trecut. În topul preferințelor au rămas facultățile de stomatologie și farmacie.

Peste 1 300 de candidați au participat la concurs pentru un loc de studii la USMF. Majoritatea au aplicat la studii în baza diplomelor de bacalaureat. Cea mai mare „bătălie” s-a dat între facultățile de Stomatologie și Farmacie. Astfel, pentru un loc de student la Stomatologie au concurat 18,3 candidați. Competiția la această specialitate a fost serioasă și datorită faptului că numărul locurilor au fost limitate pe bază bugetară – 10, inclusiv cele 3 pentru cei din stânga Nistrului.

Următoarea specialitate în topul concurenței a fost Farmacia cu 6,3 candidați pe un loc. Pentru această facultate instituția a repartizat 15 locuri cu burse. Cei mai puțini candidați pe un loc au fost la Facultățile de Medicină și Sănătate Publică.

În total, USMF a pregătit 695 de locuri pentru doritorii de a deveni lucrători medicali. Majoritatea locurilor sunt rezervate pentru studiile cu finanțare din partea statului.

Taxele de studii rămân destul de ridicate. Astfel, candidații care nu se vor încadra în media de studii pentru a fi admiși la buget vor trebui să scoată din buzunare aproximativ 20 de mii de lei pentru un an de studiu prin contract.

Admiterea la USMF se face doar în baza dosarelor. Candidații susțin doar o testare la limba modernă, însă aceasta nu poate influența concursul, ci determină doar repartizarea pe grupe.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. În top, specialitățile bănoase Reviewed by on . În acest an, mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. Numărul persoanelor înscrise la concursul de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farm În acest an, mai puțini abiturienți au vrut să devină medici. Numărul persoanelor înscrise la concursul de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farm Rating: 0
scroll to top