24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Majorarea salariilor nu oprește exodul medicilor
Majorarea salariilor nu oprește exodul medicilor

Majorarea salariilor nu oprește exodul medicilor

6 octombrie 2015, 9:01

Mărirea salariilor pentru angajații din sistemul de sănătate nu este o soluție care să ducă la oprirea exodului de specialiști medicali. De această părere este șeful statului român, președintele Klaus Iohannis, care a afirmat ieri, 5 octombrie 2015, că pot fi promise salarii mai mari pentru medici de către „unii și alții”, dar a susținut că fără infrastructură sanitară, management corect al banilor publici, respect și oportunități problema plecării cadrelor medicale în străinătate nu poate fi rezolvată.

„Se pot promite, de către unii și alții, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect și eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experiență și fără oportunități pentru tinerii medici și asistenți, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranță nu o vor rezolva pe termen lung”, a spus Iohannis, la seminarul „Resursele umane în sănătate — dialog asupra politicilor de sănătate”, organizat la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a precizat că de câțiva ani se vorbește tot mai alarmant despre plecarea cadrelor medicale în străinătate și că acest lucru este confirmat de cifre. „În recunoașterea acestei realități se amestecă, la fel de des, îngrijorarea și neputința. Autoritățile responsabile, și îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să țină medicii acasă. Și tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani, dar în mod ineficient”, a declarat el.

Președintele Iohannis a precizat că statul investește în educația și pregătirea studenților la medicină, dar nu le oferă perspective atractive pentru a-și continua cariera în țară. „Este nevoie de curaj pentru a transforma sistemul sanitar și pentru a opri exodul personalului medical”, a adăugat el. Șeful statului a subliniat că este nevoie de un sistem sanitar fără corupție și care răsplătește valoarea, inclusiv material și stimulează performanța.

„Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit și bine plătit, de la care pacienții au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate și servicii de calitate”, a declarat șeful statului, arătând că aceste două componente ar putea conduce la reclădirea încrederii și respectului față de sistemul sanitar.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Majorarea salariilor nu oprește exodul medicilor Reviewed by on . Mărirea salariilor pentru angajații din sistemul de sănătate nu este o soluție care să ducă la oprirea exodului de specialiști medicali. De această părere este Mărirea salariilor pentru angajații din sistemul de sănătate nu este o soluție care să ducă la oprirea exodului de specialiști medicali. De această părere este Rating: 0
scroll to top