14 august 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » MedEspera – Congresul studenţilor şi tinerilor medici entuziaşti
MedEspera – Congresul studenţilor şi tinerilor medici entuziaşti

MedEspera – Congresul studenţilor şi tinerilor medici entuziaşti

17 mai 2014, 8:51

Săptămâna curentă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a fost marcată de un eveniment semnificativ – desfăşurarea Congresului Internaţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici – MedEspera, ediţia a V-a.  Forul ştiinţific  a fost organizat de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină cu scopul de a stabili, menţine şi promova activităţile de cercetare şi dezvoltare comună în domeniul medicinei şi farmaciei.

Victor Juncu, preşedintele Congresului MedEspera a informat că ediţia din acest an, s-a bucurat de mult interes din partea actualilor participanţi. Doritorii de a participa au continuat să apară şi după data limită de înscriere la Congres. “Esenţa acestui eveniment a fost de a contribui în studiul medicinei, la formarea noastră ca viitori specialişti prin competenţe şi inteligenţă”, a declarat Victor Juncu.

Ediţia curentă a Congresului a avut un diapazon mare – 32 de ateliere practice şi 16 conferinţe magistrale,  comparativ cu anul 2012  – 9 şi, respectiv, 1. Pentru prima dată  a fost organizată Olimpiada “Nicolae Testemiţanu” – concurs interactiv ce a propus participanţilor un test axat pe cunoştinţele acumulate pe parcursul anilor la Universitate. La concurs au participat câte 70 de studenţi la secţiunile –  medicină internă şi chirurgie.  Juriul a desemnat doi câştigători.

În general, la lucrările Congresului au participat peste 1200 de studenţi şi tineri medici atât din ţară, cât şi de peste hotare, dintre care 30 de tineri doctori. Au fost prezentate şi publicate peste 400 de teze, dintre care 54 au fost premiate. Congresul a fost inedit şi prin faptul că rapoartele ştiinţifice au fot prezentate în limba engleză.

Rectorul Ion Ababii, a declarat că este salutabil faptul că prezentul Congres a readus la Alma Mater foştii absolvenţi, stabiliţi deja în instituţiile medicale din întreaga lume, precum şi tineri savanţi de pe mai multe continente. MedEspera este un eveniment notabil, deoarece oferă mediciniştilor posibilitatea de a  efectua schimb de experienţă şi transfer de cunoştinţe cu semenii lor din străinătate şi de a stabili relaţii de prietenie şi colaborare. Rectorul a ţinut să  menţioneze şi despre faptul că semnarea Acordului de Asociere cu UE,  va oferi tinerilor din ţara noastră şanse egale cu europenii la atragerea fondurilor în domeniul cercetării. De asemenea, Ion Ababii a sugerat studenţilor, care desfăşoară diverse cercetări, să participe cu mai mult curaj la programul “Orizont 2020”, care oferă 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea cercetărilor, inclusiv în medicină. Rectorul a adăugat că Universitatea va oferi suport  pentru iniţiativele bune ale studenţilor şi tinerilor savanţi.

Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate ştiinţifică, a spus că forumul poate fi considerat un eveniment cu bune tradiţii a vieţii ştiinţifice în Universitate şi constituie un salt al tinerilor savanţi în medicină.

Jan Drobeniuc, medic la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Atlanta, SUA, absolvent al USMF “Nicoloae Testemiţanu”, a menţionat că acest Congres este una dintre posibilităţile oferite de Universitate pentru dezvoltarea şi afirmarea studenţilor săi. “Cerul este limita pentru cei care absolvesc USMF Nicolae Testemiţanu”, a conchis medicul microbiologist.

Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, manager, Institutul de Boli Cardiovasculare, Iaşi, a specificat că “este o mândrie şi o onoare să participe la acest eveniment al marilor speranţe în medicină”. Potrivit Domniei Sale, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” s-a bucurat dintotdeauna de un loc de bun în rândul  instituţiilor de profil din întreaga lume. Are tradiţii extraordinare de formare a cadrelor medicale. “La Universitatea de Medicină din Chişinău, soarele nu apune niciodată,  absolvenţii ei sunt în toată lumea”, a spus  Grigore Tinică, fost absolvent.

Oaspeţii la eveniment  au rămas profund impresionaţi de nivelul înalt de organizare a Congresului, dar şi de ospitalitatea şi profesionalismul mediciniştilor.

Congresul “MedEspera” a fost înregistrat şi la Ministerul Sănătăţii, fiind creditat cu o oră de meditaţie medicală – o importantă clauză pentru experienţa tinerilor specialişti medici și farmaciști.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
MedEspera – Congresul studenţilor şi tinerilor medici entuziaşti Reviewed by on . Săptămâna curentă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a fost marcată de un eveniment semnificativ – desfăşurarea Congresului In Săptămâna curentă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a fost marcată de un eveniment semnificativ – desfăşurarea Congresului In Rating: 0
scroll to top