28 iunie 2015

Acasă » Știri » Medici salarizați ca în 1919
Medici salarizați ca în 1919

Medici salarizați ca în 1919

Inechitățile salariale generate de sistemul sovietic vor fi eliminate

15 mai 2014, 11:51

Majoritatea măsurilor dure ale reformei sistemului de sănătate au fost făcute deja, consideră ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul unui interviu acordat Agenției de Presă MedNews.

„Recalificarea medicilor specialiști în medici de familie a fost un proces extrem de dificil. Ceea ce a fost mai radical în procesul de reformă s-a petrecut deja. Acum suntem în faza de eforturi pentru a aduce calitate, conținut și siguranță actului medical”, consideră ministrul. Începutul reformei a demarat încă din 1998, atunci când din 367 de așa-zise spitale au mai rămas doar 65, când policlinicile mari au fost închise, dându-se întâietate dezvoltării cabinetelor medicilor de familie.

Usatîi spune că schimbarea modalității de salarizare, dar și de angajare a medicilor, prin concurs, dă posibilitatea șanselor egale și pentru tinerii care nu beneficiază de atâta experiență. Acesta este un alt pas mare în reforma nu doar a sistemului, dar și a mentalității din sistem.

„Condițiile sociale, economice și politice de organizare a prestării de servicii medicale și mecanismul de plată nu mai corespund schemei de salarizare cu care lucrăm și care a fost elaborată de Semașko, primul „narkomzdrav” al URSS, în anul 1919. Vă puteți imagina, noi suntem în 2014 cu realitățile de astăzi, dar cu mecanismul de atunci. Asta este o frână, un impediment care crează multă insatisfacție colegilor mei, doctori. Asta vom schimba acum, prin încheierea unor contracte pe durată determinată, cu salarii fixate pentru fiecare medic, fără criterii de vechime în muncă și categorii de tip sovietic”, a declarat pentru MedNews, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medici salarizați ca în 1919 Reviewed by on . Majoritatea măsurilor dure ale reformei sistemului de sănătate au fost făcute deja, consideră ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul unui interviu acorda Majoritatea măsurilor dure ale reformei sistemului de sănătate au fost făcute deja, consideră ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul unui interviu acorda Rating: 0
scroll to top