10 iulie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Medicii rezidenți vor fi remunerați din fondurile CNAM… cel puțin în 2015
Medicii rezidenți vor fi remunerați din fondurile CNAM… cel puțin în 2015

Medicii rezidenți vor fi remunerați din fondurile CNAM… cel puțin în 2015

14 iulie 2015, 9:29

Medicii rezidenți vor putea fi angajați și salarizați chiar până la sfârșitul acestui an. Banii necesari pentru salarizare vor veni, în 2015, din fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Directorii de instituții medicale nu vor mai putea invoca norma legală ca obstacol în exercitarea acestor obligații față de rezidenți.

Anual, pentru salarizarea medicilor rezidenți* sunt necesare aproximativ 33 de milioane de lei. În acest an, până a fi aprobate noile modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic, sursele financiare au fost prevăzute în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015. Astfel, medicii rezidenți vor primi, suplimentar la bursa de 1000 de lei, achitată din bugetul de stat, un salariu de 1 750 de lei în conformitate cu prevederile Regulamentului privind salarizarea angajaților instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, aprobat în 2003.

Pentru salarizarea medicilor coordonatori de rezidențiat, sursele financiare încă urmează a fi identificate. La moment, salariile pentru coordonatorii de rezidențiat, cadre universitare sunt achitate din bugetele instituțiilor de învățământ. „Pentru ghidarea rezidenților, medicilor coordonatori de rezidențiat care nu au o activitate didactică, urmează să fie stabilit mecanismul de salarizare, care poate fi inclusiv și o motivare financiară ori non-financiară”, a precizat pentru MedNews șeful Direcției management personal medical a Ministerului Sănătății, Vladislav Badan.

În viitor nu se știe exact din ce surse vor fi plătiți medicii rezidenți. „Pentru anii următori, vom insista ca aceste mijloace să fie prevăzute în bugetul de stat. Totodată, legea va stabili responsabilitatea graduală a medicului rezident, deoarece cunoștințele teoretice și practice ale unui rezident din anul întâi sunt diferite de cele ale unui rezident în anii 3, 4 sau 5. Respectiv, cu trecerea anilor de rezidențiat, responsabilitățile vor fi din ce în ce mai mari”, a spus președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti.

În următoarele trei luni, Ministerul Sănătății urmează să elaboreze și să treacă prin Guvern  setul de documente care să pună în aplicare Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic.

*Rezidenții farmaciști și stomatologi nu primesc salariu pentru că nu sunt încadrați în activitatea de acordare a asistenței medicale.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicii rezidenți vor fi remunerați din fondurile CNAM… cel puțin în 2015 Reviewed by on . Medicii rezidenți vor putea fi angajați și salarizați chiar până la sfârșitul acestui an. Banii necesari pentru salarizare vor veni, în 2015, din fondul de reze Medicii rezidenți vor putea fi angajați și salarizați chiar până la sfârșitul acestui an. Banii necesari pentru salarizare vor veni, în 2015, din fondul de reze Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top