1 aprilie 2016

Acasă » Știri » Medicina, lider incontestabil la EIS „INFOINVENT”
Medicina, lider incontestabil la EIS „INFOINVENT”

Medicina, lider incontestabil la EIS „INFOINVENT”

25 noiembrie 2015, 19:22

Știința medicală va fi, cu siguranță, în topul listei brevetelor validate care își vor găsi aplicare în Republica Moldova, a declarat pentru MedNews, Directorul general al Agenţiei de Stat pentru Protecţia Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Octavian Apostol, după deschiderea oficială a Expoziției bienale Internaționale specializate EIS „INFOINVENT”, ce a debutat miercuri, 25 noiembrie, la Chișinău.

Apostol consideră că de vreme ce producătorii străini de medicamente, dispozitive medicale, echipamente  au posibilitatea să-şi valideze cererile de brevet european pe teritoriul ţării noastre, „aceștia vor veni nu doar cu scop de comercializare, dar și de implementare a acestor invenții pe teritoriul țării noastre”.  Toate acestea în contextul în care, începând cu 1 noiembrie 2015, a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene, ceea ce ar putea atrage investiţii străine în ţara noastră.

La fiecare ediție a EIS „INFOINVEST”, secțiunea medicină, farmacie, cosmetică, paramedical ocupă cele mai mule standuri expoziționale ale inventatorilor autohtoni și străini, dar și locurile fruntașe care aduc medaliile pentru invenții ale Forumului de proprietate intelectuală, creativitate și inovație.

„Aici se întâlnesc cei care caută și cei care găsesc soluții pentru cercetarea și rezolvarea unor probleme de tratament. La noi la Forum vin oamenii de știință din domeniul medical cu răspunsuri la probleme”, consideră Octavian Apostol.

Prorectorul pentru activitatea ştiinţifică, profesorul universitar al USMF „Nicolae Testemițanu”, dr. Gheorghe Rojnoveanu este de părere că instituția pe care o reprezintă va câștiga nu doar distincțiile prestigiosului forum științific la cel puțin unul dintre domeniile medicale – stomatologie, oftalmologie, ingineria tisulară, farmacologie, preparate medicamentoase noi, metode chirurgicale în chirurgie și traumatologie – dar va și contribui la dezvoltarea mai accelerată a medicinei autohtone prin inovațiile prezentate. „Punctul nostru forte este că medicii și comunitatea academică lucrează necontenit pentru  binele pacientului. E clar că lucrul nostru nu întotdeauna se poate măsura în efecte economice imediate. Ar trebui să existe o structură care să contabilizeze și să traducă în bani și timp efortul  nostru de a mări durata și calitatea vieții unui pacient, prin inventarea și aplicarea unui nou tratament, medicament sau metodă de operație!”, spune dr. Gheorghe Rojnoveanu.

La ediția a XIV-a a expoziției,  din 103 de instituții de cercetare prezente la eveniment, 77 sunt din domeniul medicinei, iar din  19 cercetători care prezintă lucrări în nume propriu, patru reprezintă secțiunea medicală.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicina, lider incontestabil la EIS „INFOINVENT” Reviewed by on . Știința medicală va fi, cu siguranță, în topul listei brevetelor validate care își vor găsi aplicare în Republica Moldova, a declarat pentru MedNews, Directorul Știința medicală va fi, cu siguranță, în topul listei brevetelor validate care își vor găsi aplicare în Republica Moldova, a declarat pentru MedNews, Directorul Rating: 0
scroll to top