17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Mediciniștii de la USMF „N. Testemițanu”, Pro și Contra imunizării
Mediciniștii de la USMF „N. Testemițanu”, Pro și Contra imunizării

Mediciniștii de la USMF „N. Testemițanu”, Pro și Contra imunizării

29 aprilie 2016, 12:44

Inofensivitatea vaccinurilor, dreptul și obligația de a fi imunizat – subiecte actuale din societate – au fost dezbătute de studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării.  Viitorii medici s-au grupat în două echipe și au făcut pledoarie pro și contra imunizării.

Mediciniștii din echipa Pro au prezentat dovezi în favoarea Programului Național de Imunizări, amintind despre: lichidarea variolei și eliminarea poliomielitei în rândurile moldovenilor; lichidarea focarelor de rujeolă (anii 2012-2014) și eliminarea acestei infecţii; lipsa cazurilor de îmbolnăviri cu tetanos, difterie și cazuri indigene de rubeolă, în perioada 2011-2014; reducerea numărului de îmbolnăviri de oreion cu 1 898 de cazuri în perioada anilor 2000 – 2014; micșorarea drastică în anul 2014 a cazurilor de hepatită virală B – de la 751 la 50, iar la copii de la 85 la 3 cazuri. Studenții din echipa Pro au reamintit despre faptul că imunizările au contribuit la diminuarea cu 1/2 a mortalităţii generale a copiilor cu vârsta până la 5 ani în perioada anilor 1990 – 2013.

Studenții din echipa Contra imunizări au argumentat poziția prin cele mai vehiculate în societate viziuni: semnătura părintelui pentru acordul acestuia la vaccinarea copilului este o încălcare a dreptului la libera alegere; medicii sunt cei mai responsabili de a explica cum trebuie pregătiți copiii pentru imunizare, care sunt contraindicațiile și să dea recomandări individuale pentru fiecare copil; reacții adverse la unii compuși chimici din vaccinuri asupra organismului din cauza modului de preparare și conservare al acestora. Chiar dacă mediciniștii din echipa Contra au susținut această poziție, aceștia nu au ezitat să precizeze în fața publicului care sunt contraindicațiile pentru vaccinarea copilului.

Imunizarea trebuie anulată, atunci când copilul a suferit șocuri anafilactice de la alte vaccinuri, adică dacă este alergic la acestea, când copilul are imunitatea foarte redusă, este alergic la ouă de găină, suferă de epilepsie, maladii oncologice, sau este HIV-pozitiv ș.a.

Dezbaterile pro și contra imunizării au fost câștigate de echipa Pro imunizare, fiind jurizată de Nicolae Furtună, vicedirector în prevenirea și controlul bolilor transmisibile la Centrul Național de Sănătate Publică, Anatolie Melnic, şef Centru profilaxie specifică CNSP, cât și Ala Donos, conferențiar universitar în cadrul Departamentului Pediatrie al USMF „N. Testemițanu”.

Imunizarea este o modalitate de protejare împotriva bolilor cu caracter pandemic și este recunoscută ca un drept de bază al omului la sănătate, dar și de responsabilitate personală, a comunităţii şi a guvernului.

MedNews Sursa: USMF „N. Testemițanu”

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mediciniștii de la USMF „N. Testemițanu”, Pro și Contra imunizării Reviewed by on . Inofensivitatea vaccinurilor, dreptul și obligația de a fi imunizat - subiecte actuale din societate - au fost dezbătute de studenții de la USMF „Nicolae Testem Inofensivitatea vaccinurilor, dreptul și obligația de a fi imunizat - subiecte actuale din societate - au fost dezbătute de studenții de la USMF „Nicolae Testem Rating: 0
scroll to top