16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane cu țigări peste tot în țară

Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane cu țigări peste tot în țară

21 martie 2016, 15:17

Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane care să comercializeze țigări și produse din tutun peste tot în țară, iar Legea privind controlul tutunului să se răsfrângă doar asupra celor amplasate la distanța de 200 m de la intrarea în instituţiile de  învățământ şi cele medico-sanitare.

Ministerul Economiei a încercat să strecoare un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens, vineri, 18 martie 2016, în cadrul ședinței Executivului, când prim-ministrul Pavel Filip, fost director general al Tutun–CTC, a solicitat excluderea acestui subiect din ordinea de zi. „Am să solicit să acceptați să excludem punctul 3 din ordinea de zi (…) Rog reexaminarea proiectului, inclusiv cu solicitarea examinării acestuia pe platforma Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului”, a spus Pavel Filip.

Potrivit articolului 17 (7), aliniatele 1, litera b, și 6 ale Legii privind controlul tutunului, care vor intra în vigoare în luna mai curent, este interzisă comercializarea țigărilor și produselor din tutun „prin reţeaua de comerţ ambulant, la tarabe sau tejghele improvizate, prin automate comerciale” și în „unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 (…) ce  trebuie să fie amplasate  la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare”.

Astfel, Ministerul Economiei își propune „ajustarea noţiunii de „comerţ ambulant” la legislaţia statelor UE”, pentru ca restricțiile Legii prind controlul tutunului să se răsfrângă doar asupra rulotelor, standurilor mobile sau vehiculelor special amenajate, dar în nici un caz asupra gheretelor și pavilioanelor mobile.

În nota informativă pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 931, Ministerul Economiei face referință chiar și la dicționarul explicativ al limbi române și legislația României, în favoarea comercializării produselor din tutun în majoritatea pavilioanelor și gheretelor din țară, argumentând că acestea nu sunt unități de comerț ambulant, care pot fi mutate din loc în loc şi care, de regulă, nu dispun de spaţiu pentru păstrarea produselor.

Autoritatea demonstrează că Hotărârea de Guvern nr. 931 din 08.12.2011, pe care și-a propus să o modifice, și în care gheretele, cu suprafețele standard de 12 m² și pavilioane cu suprafețe mai mici de 20 m² „creează incertitudine între prevederile aliniatului 1 și 6 ale articolului 25 (n. r. a se citi 17 (7)) al Legii privind controlul tutunului”.

Deși argumentele medicilor din toată lumea vorbesc despre dauna incontestabilă a fumului de țigară asupra sănătății, Ministerul Economiei al Republicii Moldova susține în defavoarea întregii societăți civile și majorității parlamentare care au promovat și votat Legea privind controlul tutunului că: „O parte a populaţiei vulnerabile va pierde locurile de muncă, deoarece din cauza restricţiilor respective o bună parte din gherete vor fi închise”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane cu țigări peste tot în țară Reviewed by on . Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane care să comercializeze țigări și produse din tutun peste tot în țară, iar Legea privind controlul tutunului să s Ministerul Economiei vrea gherete și pavilioane care să comercializeze țigări și produse din tutun peste tot în țară, iar Legea privind controlul tutunului să s Rating: 0
scroll to top