24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ministerul Sănătății desființează conducerea Institutului Mamei şi Copilului: „Iresponsabilitate, lipsă de inițiativă și management defectuos”
Ministerul Sănătății desființează conducerea Institutului Mamei şi Copilului: „Iresponsabilitate, lipsă de inițiativă și management defectuos”

Ministerul Sănătății desființează conducerea Institutului Mamei şi Copilului: „Iresponsabilitate, lipsă de inițiativă și management defectuos”

3 noiembrie 2015, 15:45

 

Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele evaluării realizate la data de 28 octombrie 2015 în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Iată care sunt principalele concluzii din cele 13 enumerate:

  1. Managementul financiar defectuos aplicat în cadrul Institutului Mamei şi Copilului pe parcursul anilor 2012 – 2015 (9 luni) şi lipsa unor elemente ale sistemului de control intern, a condus la creşterea datoriilor creditoare totale de circa 41,5 ori.
  2. Lipsă de control din partea Directorului General al Institutului, responsabil personal de asigurarea cu medicamente şi consumabile, a creat o situaţie critică privind planificarea corectă a necesităţilor reale lunare şi săptămânale, fapt ce a determinat creşterea datoriilor creditoare cu 91% pe parcursul a 9 luni curent, comparativ cu situaţia din 01.01.2015.
  3. Lipsa de iniţiativă şi iresponsabilitatea manifestată de administraţia institutului în anii 2012-2013 a fost motivul de bază, care a dus la ratarea posibilităţii susţinerii financiare de circa 10,0 mln. lei, preconizate de către CNAM prin contractul nr.11-14/12 din 21 martie 2012 în scopul consolidării bazei tehnico-materiale.
  4. Stocurile de medicamente existente în farmacie, în pofida faptului că depăşesc suma reglementată de 2,6 ori, nu acoperă spectrul necesar de medicamente conform Formularului Farmacoterapeutic instituţional, lipsind grupe întregi.
  5. Admiterea procurării medicamentelor de către rudele pacienţilor internaţi, fapt confirmat în două secţii evaluate, prin prescrierea medicamentelor în fişa medicală şi nedecontarea acestora din farmacie în cca 26% cazuri.
  6. Investigaţiile de laborator efectuate la solicitarea secţiilor de reanimare şi terapie intensivă nu sunt transmise operativ şi rămân la păstrare în laborator, nefiind incluse în fişele medicale a pacienţilor externaţi.
  7. Secţiile curative ale Centrului menţionat sunt asigurate insuficient cu lenjerie de pat, veselă şi mobilier din cauza planificării incorecte a cheltuielilor la acest capitol, iar saltelele utilizate nu sunt renovate o perioadă îndelungată şi neacoperite cu huse lavabile, fapt ce face imposibil decontaminarea acestora periodică prin etuvă.
  8. În calitate de manager al uneia din cele mai mari instituţii medicale din ţară, cu multiple probleme de caracter economico-financiar, de gestionare a bazei tehnico-materiale, organizare a procesului curativ diagnostic şi calităţii serviciilor medicale prestate, Directorul General al instituţiei, în mod abuziv, se preocupă concomitent cu activitatea chirurgicală, realizând cca 6,5% din numărul total de intervenţii chirurgicale obstetrical-ginecologice.

Momentan, potrivit notei informative, Directorului General al Institutului Mamei şi Copilului, Dr. Ştefan Gaţcan, îi sunt aplicate două sancțiuni disciplinare. Pe 2 noiembrie 2015, directorul ar fi înaintat o cerere prealabilă pentru anularea sancțiuni aplicate în luna octombrie 2015. În același zi, managerul instituției ar fi fost invitat telefonic la Ministerul Sănătății pentru a prezenta în scris explicații privind neregulile depistate ad-hoc în cadrul controlului din 28 octombrie. Acesta și-ar fi confirmat prezența, dar, două ore mai târziu, potrivit sursei citate, Dr. Gațcan a spus că se afla pe buletin medical.

Ministerul Sănătății menționează în nota la rezultatele controlului din 28 octombrie la Institutul Mamei şi Copilului, că săptămânal la Linia Verde a Ministerului Sănătății „parvin plângeri referitor la încălcările care au loc” în cadrul instituției.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ministerul Sănătății desființează conducerea Institutului Mamei şi Copilului: „Iresponsabilitate, lipsă de inițiativă și management defectuos” Reviewed by on .   Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele evaluării realizate la data de 28 octombrie 2015 în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Iată care   Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele evaluării realizate la data de 28 octombrie 2015 în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Iată care Rating: 0
scroll to top