19 iunie 2016

Acasă » Știri » Ministerul Sănătății vrea să își subordoneze CNAM?

Ministerul Sănătății vrea să își subordoneze CNAM?

17 februarie 2016, 11:22

Ministerului Sănătății își dorește un director general loial politicilor sale la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și diminuarea rolului Consiliului de administrație al instituției, pe care nu îl controlează. Autoritatea de politici în Sănătate își propune să scoată concursul pentru funcția de director general al CNAM, organizat de Consiliul de administrație, pentru ca acesta să fie numit direct de către Guvern.

Propunerea de modificare a Statutului CNAM în acest sens urmează să fie înaintată în ședința Guvernului de astăzi, miercuri, 17 februarie 2016. Proiectul de Hotărâre de Guvern, deși vizează ordonatorul principal de credite pentru mijloacele financiare acumulate în fondurile de finanțare în Sănătate, nu a fost consultat public și nici nu a fost pus în discuție în cadrul Consiliului de administrație al CNAM.

Potrivit notei informative, necesitatea numirii în funcție direct de către Guvern a directorului general, ocolind responsabilitățile Consiliului de administrație al CNAM, rezultă din principalul argument al Ministerului de a aduce în concordanță prevederile statutului CNAM cu Legea privind statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică. Ministerul Sănătății argumentează aducerea în concordanță a funcției de director general al CNAM prin eliminarea concursului organizat de Consiliul de administrație, informând Guvernul că, cităm „pentru funcția de director general al CNAM nici un act legislativ nu prevede această modalitate”.

Astfel, autoritatea în politici de Sănătate, deși este prezentă în cadrul Consiliului de administrație, nu a venit cu propuneri de redactare a unui regulament pentru concursul la funcția de director general, dar intervine direct în statutul CNAM, care potrivit aceluiași Statut este autonomă și nu se subordonează Ministerului Sănătății.

În actualul statut al CNAM, numirea directorului general al Companiei este realizată de către Consiliul de administrație care depune la Guvern propuneri pentru ocuparea acestei funcții în baza concursului. Directorul general propus de Consiliul de administrație este numit pe o perioadă de cinci ani prin hotărâre de Guvern. Din Consiliul de administrație al CNAM fac parte 15 membri, reprezentați ai Președinției, Parlamentului, Executivului, sindicatelor, patronatelor, asociațiilor medicale și de pacienți.

După plecarea din funcție a directorului general al CNAM, Mircea Buga, din data de 3 februarie 2016, Compania sau principalul finanțator în Sănătate este condusă de directorul interimar, Vasile Pascal, iar componența Consiliului de administrație nu a fost modificată.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ministerul Sănătății vrea să își subordoneze CNAM? Reviewed by on . Ministerului Sănătății își dorește un director general loial politicilor sale la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și diminuarea rolului Consil Ministerului Sănătății își dorește un director general loial politicilor sale la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și diminuarea rolului Consil Rating: 0
scroll to top