2 aprilie 2015

Acasă » Știri » Mircea Buga despre gripă: „Este o situație complicată! Suntem în prag de epidemie!”
Mircea Buga despre gripă: „Este o situație complicată! Suntem în prag de epidemie!”

Mircea Buga despre gripă: „Este o situație complicată! Suntem în prag de epidemie!”

25 februarie 2015, 11:56

În această săptămână, Republica Moldova a depășit pragul epidemic de infecții respiratorii. Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a declarat după ședința Guvernului că dacă tendința se va menține încă două săptămâni, în țară va fi declarată stare de epidemie.

Potrivit datelor prezentate de Mircea Buga, la ora actuală în țară sunt înregistrate 316 cazuri de gripă, 120 805 de infecții acute ale căilor respiratorii și 34 501 de infecții acute severe care includ bronșite și pneumonii. Buga a rugat populația să nu intre în panică. „Este o situație complicată, dar nu este epidemie. Din păcate, din cauza informațiilor uneori exagerate din mass-media, mulți cetățeni se agită și se adresează direct la spitale chiar dacă de multe ori nu este cazul. Au decedat șase persoane din cauza gripei. Tulpina virusului a fost diferită. Nu este vorba de gripă pandemică sau de AH1N1, ci de gripă sezonieră. Toate tulpinile existente sunt de gripă sezonieră și ele toate au fost luate în considerație la vaccinare”, a declarat Mircea Buga.

Ministrul Sănătății a spus că dacă situația se va înrăutăți, Ministerul Sănătății dispune de instrumentele necesare pentru a reacționa și mai hotărât. „Așteptăm să vedem următoarele două săptămâni dacă vom depăși pragul epidemic. Dacă se va întâmpla – urmează să convocăm comisiile pentru situații excepționale și să declarăm epidemie”, a explicat Buga.

El a spus că astăzi a fost semnat un ordin special privind paturile suplimentare în spitale. „Am decis amplasarea a 330 de paturi suplimentare la necesitate în spitalele din țară. De asemenea, am dispus ca instituțiile de medicină primară și spitalele să aprecieze corect starea de sănătate a pacienților, pentru că nu în toate cazurile aceștia trebuie internați”, a spus Buga.

Anastasia Rusu, Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mircea Buga despre gripă: „Este o situație complicată! Suntem în prag de epidemie!” Reviewed by on . În această săptămână, Republica Moldova a depășit pragul epidemic de infecții respiratorii. Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a declarat după ședința Guvernului În această săptămână, Republica Moldova a depășit pragul epidemic de infecții respiratorii. Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a declarat după ședința Guvernului Rating: 0
scroll to top