2 martie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Mircea Buga: „Medicii din Moldova ar trebui să primească salarii de 12.000 de lei”
Mircea Buga: „Medicii din Moldova ar trebui să primească salarii de 12.000 de lei”

Mircea Buga: „Medicii din Moldova ar trebui să primească salarii de 12.000 de lei”

26 februarie 2015, 10:58

Salariile medicilor ar trebui să fie de trei ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Această practică este folosită în țările europene și în Statele Unite ale Americii. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Mircea Buga, în cadrul unei emisiuni televizate.

Sursele bugetare și mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu sunt direcționate doar spre medicamente și consumabile, dar și pentru întreținerea instituțiilor medicale. Totodată, o mare parte din aceste resurse sunt alocate pentru salarizarea lucrătorilor medicali. „Trebuie să avem o atitudine atentă față de colegii din sistemul de sănătate, ei trebuie să aibă loc de muncă demn și o salarizare decentă. Ceea ce primește acum un lucrător medical este mult mai puțin decât ar trebui să primească. În țările europene și în SUA medicul primește salariu de trei ori mai mare decât salariul mediu pe țară. În Republica Moldova salariul mediu este de aproximativ 4.000 de lei, respectiv, salariul doctorilor trebuie să ajungă la 11-12 mii de lei”, a menționat Buga.

Noul ministru al Sănătății a menționat că, probabil, nu-și va schimba echipa ministerială. Conform legislației în vigoare, toți miniștrii adjuncți sunt suspendați până la reconfirmarea în funcție. „Vom examina această chestiune în viitorul apropiat. Este o decizie care trebuie luată la nivel guvernamental. Nu cred că trebuie de gândit din start la schimbarea radicală a tuturor celor care sunt în funcție. Eu am încredere în echipa ministerială. Toți vin din sistemul de sănătate. Doar trebuie puși la muncă”, a adăugat ministrul.

El și-a trasat ca prioritate pe termen mediu și lung redobândirea încrederii pacientului față de sistemul de sănătate din Republica Moldova. „Acest deziderat este foarte important pentru mine personal și pentru Ministerul Sănătății, la fel ca și încrederea lucrătorilor medicali în sistemul de sănătate. Uneori și colegii din sistem sunt disperați din cauza condițiilor de muncă și de salarizare. Vom lucra pe ambele dimensiuni – să fie mulțumiți atât beneficiarii, cât și lucrătorii medicali”, a conchis Mircea Buga.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mircea Buga: „Medicii din Moldova ar trebui să primească salarii de 12.000 de lei” Reviewed by on . Salariile medicilor ar trebui să fie de trei ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Această practică este folosită în țările europene și în Statele Unit Salariile medicilor ar trebui să fie de trei ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Această practică este folosită în țările europene și în Statele Unit Rating: 0
scroll to top