16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Mircea Buga pledează pentru dublarea listei medicamentelor compensate
Mircea Buga pledează pentru dublarea listei medicamentelor compensate

Mircea Buga pledează pentru dublarea listei medicamentelor compensate

26 februarie 2015, 11:18

Adaosul comercial la medicamente s-ar putea diminua, iar lista de medicamente compensate – s-ar putea dubla. Sunt doar câteva dintre măsurile planificate de noul ministru al Sănătății, Mircea Buga, la prima etapă a mandatului.

El a spus într-o emisiune televizată că adaosul comercial care se aplică momentan de 40% la medicamente este exagerat și trebuie micșorat. „Noua formulă a adaosului va depinde și de negocierile care vor fi purtate cu importatorii de la noi din țară. Poate fi redusă cota în special la preparatele procurate centralizat pentru nevoile statului”, consideră Buga.

Potrivit ministrului, anual statul procură medicamente pentru spitale din sursele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală în valoare de 500 milioane de lei cu un adaos comercial de până la 15%,  iar Compania Națională de Asigurări în Medicină contractează farmaciile cu un adaos comercial mai mic pentru medicamentele compensate la nivel de asistență medicală primară. „Dacă pentru celelalte medicamente adaosul este de până la 25%, pentru cele compensate este de până la 15%. Schemele de adaos fluctuant pentru diverse categorii de medicamente ar putea fi introdus și la noi. În acest sens sunt și câteva propuneri enunțate și de parlamentari, dar sunt și propuneri care vin din interiorul sistemului. Noi ne-am propus ca în decurs de o săptămână să venim cu o analiză detaliată și, dacă vom conveni asupra unui anumit mecanism, săptămâna viitoare vom veni cu  inițiativă legislativă în acest sens”, a promis Buga, adăugând că subiectul este unul sensibil și că trebuie să împace toate părțile implicate – de la pacienți la furnizori.

Mircea Buga a mai propus, pe lângă reducerea adaosului comercial, dublarea listei medicamentelor compensate: „În Republica Moldova, din cauza surselor financiare limitate, lista medicamentelor compensate este mai redusă, comparativ cu alte state europene. Avem nevoie, în termeni proximi, să dublăm numărul de medicamente compensate, dar și suma alocată pentru ele. Și nu este o sumă prea mare, e vorba de 200 de milioane de lei, dublarea căreia nu ar avea un impact prea aspru asupra bugetului fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru aceasta, s-ar putea să fim nevoiți să creștem prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai mult, dar în interesul propriu și al societății”, a spus Mircea Buga.

Ministrul Sănătății a menționat că este prioritar să fie diminuat impactul creșterii prețurilor la medicamente asupra buzunarului cetățenilor.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mircea Buga pledează pentru dublarea listei medicamentelor compensate Reviewed by on . Adaosul comercial la medicamente s-ar putea diminua, iar lista de medicamente compensate – s-ar putea dubla. Sunt doar câteva dintre măsurile planificate de nou Adaosul comercial la medicamente s-ar putea diminua, iar lista de medicamente compensate – s-ar putea dubla. Sunt doar câteva dintre măsurile planificate de nou Rating: 0
scroll to top