18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Mircea Buga susține că rezidenții trebuie salarizați: „Sunt viitorii doctori pe care trebuie să-i sprijinim”
Mircea Buga susține că rezidenții trebuie salarizați: „Sunt viitorii doctori pe care trebuie să-i sprijinim”

Mircea Buga susține că rezidenții trebuie salarizați: „Sunt viitorii doctori pe care trebuie să-i sprijinim”

27 mai 2015, 13:37

Ministrul Sănătății, Mircea Buga, susține inițiativa unui grup de deputați de a definitiva statutul rezidenților astfel încât aceștia să poată fi angajați și să-și ridice leafa în cadrul instituțiilor medico-sanitare. În calitate de invitat al emisiunii Offline MedNews, Buga și-a exprimat speranța că această inițiativă legislativă va fi aprobată.

„Rezidenții sunt o parte indispensabilă a sistemului de sănătate și nu trebuie excluși din sistem. Ei participă la actul medical, de aceea trebuie să le reglementăm activitatea”, a menționat Buga.

Două treimi din medicii rezidenți nu primesc salariu. Deputat: „Sunt discriminați! Legea trebuie schimbată”

Ministrul a invocat exemplul unor țări europene, cum ar fi Lituania, unde statutul rezidenților este stabilit prin acte normative, iar viitorii medici muncesc la spitale sub supravegherea doctorilor cu diplomă. „Colegii noștri din Ministerul Sănătății lucrează deja la proiecte de acte normative și urmează să ne expunem asupra acestei probleme. Rezidenții nu trebuie excluși din sistemul de angajare. Avem nevoie de rezidenți la sate, la spitale, la specialitățile noi unde e nevoie de specialiști buni. Aceștia sunt viitorii doctori pe care trebuie să-i susținem. Acum ei primesc burse și salarii relativ mici, dar, în sumă, oricum ajung la un salariu mai bun decât era anterior”, a spus Buga.

REFUZ! Parlamentarii nu susțin angajarea medicilor rezidenți în spitale

Reamintim că anterior au avut loc dispute în Parlament vizând Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Deputații au refuzat să voteze amendamentul care ar permite angajarea și salarizarea medicilor rezidenți. În schimb, ei au propus să le fie majorate bursele până la nivelul salariului minim al unui tânăr specialist. „Într-adevăr, în Parlament au apărut unele îngrijorări pe marginea acestui subiect, de aceea vom continua discuțiile, inclusiv cu specialiștii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a conchis ministrul Buga.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mircea Buga susține că rezidenții trebuie salarizați: „Sunt viitorii doctori pe care trebuie să-i sprijinim” Reviewed by on . Ministrul Sănătății, Mircea Buga, susține inițiativa unui grup de deputați de a definitiva statutul rezidenților astfel încât aceștia să poată fi angajați și să Ministrul Sănătății, Mircea Buga, susține inițiativa unui grup de deputați de a definitiva statutul rezidenților astfel încât aceștia să poată fi angajați și să Rating: 0
scroll to top