21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Mita pentru medici poate fi legalizată?!
Mita pentru medici poate fi legalizată?!

Mita pentru medici poate fi legalizată?!

20 august 2015, 10:47

Plățile din buzunar și atențiile oferite medicilor de către pacienții lor ar putea deveni metode legale de „mulțumire” în instituțiile medicale. Intenția a suscitat aprinse dezbateri în pro și contra a acestei măsuri în comunitatea medicală din România, acolo unde Guvernul și-a propus să legalizeze fenomenul mitei.  Proiectul de lege este în dezbatere publică de câteva zile. Documentul prevede ca „obiceiul” să respecte anumite reguli, pentru a nu fi încadrat la „primire de mită” și va fi prezentat către Ministerul Justiției pentru avizare.

„Contribuțiile suplimentare pe care pacienții le pot plăti personalului medical vor respecta trei condiții”, a declarant premierul Victor Ponta. Potrivit lui, cele trei reguli vor fi: plata să nu fie condiționată de primitor, să se întâmple după realizarea actului medical și să fie legalizată.

În replica, mai multe organizații medicale au protestat față de această intenție a Guvernului. „Nu vrem legalizarea șpăgii! Vrem salarii decente și condiții optime să putem oferi pacienților un serviciu medical de calitate” – este reacția grupului constituit pe Facebook sub numele de Alianța Medicilor, după ce premierul a spus că atențiile date medicilor vor putea fi legale în anumite condiții.

„Suntem pur şi simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi, prin încercarea de a legaliza şpagă dată doctorului. Este inadmisibil că într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte”, se arată într-o postare pe contul de Facebook Alianța Medicilor. Și mai grav li se pare autorilor acestui protest faptul că sindicatele din domeniul medical prezente la negocierile cu Executivul au fost de acord cu aceste prevederi.

Valentin Buda, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mita pentru medici poate fi legalizată?! Reviewed by on . Plățile din buzunar și atențiile oferite medicilor de către pacienții lor ar putea deveni metode legale de „mulțumire” în instituțiile medicale. Intenția a susc Plățile din buzunar și atențiile oferite medicilor de către pacienții lor ar putea deveni metode legale de „mulțumire” în instituțiile medicale. Intenția a susc Rating: 0
scroll to top