24 aprilie 2016

Acasă » Știri » Modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente nemulțumește producătorii
Modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente nemulțumește producătorii

Modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente nemulțumește producătorii

2 decembrie 2015, 11:46

Conducerea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) atrag atenția asupra necesității schimbării actualei metodologii a prețurilor la medicamente cu un nou mecanism de calcul.

„Propunerea ARPIM în acest sens vizează media țărilor cu cele mai mici cinci prețuri din coșul de referință precum și calcularea prețului în lei prin utilizarea unui curs de schimb mediu realizat. Un alt aspect asupra căruia membrii ARPIM atrag atenția se referă la art. 81 din Ordinul MS nr. 703/ 2015 prin care ar urma ca prețul medicamentelor inovatoare să fie stabilit în funcție de prețul de referință al medicamentelor generice echivalente”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit președintelui ARPIM, Călin Gălășeanu, în contextul în care în România se aplică deja regula prețului minim european al medicamentelor de uz uman, stabilirea unui nou nivel minim care devine preț de referință pentru alte state membre „expune pacienții români la riscuri foarte mari”.

„Disponibilitatea terapiilor inovatoare pe piața locală poate fi afectată și poate duce chiar la dispariția anumitor medicamente prin încurajarea comerțului parallel”, a susținut Gălășeanu. Nu în ultimul rând, ARPIM consideră necesară instituirea unui cadru legislativ previzibil și echitabil, care să garanteze continuitatea actualizării listei de medicamente compensate, respectiv accesul la inovație al pacienților români.

„Medicamentele noi salvează vieți: pot prelungi viața unor pacienți, pot îmbunătăți calitatea vieții acestora și pot contribui la creșterea speranței de viață. Anul trecut au fost introduse aproximativ 40 de terapii de ultimă generație pe lista de medicamente compensate, dar de unele dintre acestea pacienții nu beneficiază nici în prezent, întrucât nu au fost definitivate protocoalele terapeutice. Peste 100 de medicamente se află încă în așteptare de la cea mai recentă actualizare din luna octombrie a acestui an când au fost introduse 13 noi terapii”, a afirmat președintele ARPIM.

MedNews Sursa:ARPIM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente nemulțumește producătorii Reviewed by on . Conducerea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) atrag atenția asupra necesității schimbării actualei metodologii a prețurilo Conducerea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) atrag atenția asupra necesității schimbării actualei metodologii a prețurilo Rating: 0
scroll to top