7 iulie 2015

Acasă » Știri » Moldova, în calea norul radioactiv de la Cernobîl?: „De unde vine?! N-am auzit!”
Moldova, în calea norul radioactiv de la Cernobîl?: „De unde vine?! N-am auzit!”

Moldova, în calea norul radioactiv de la Cernobîl?: „De unde vine?! N-am auzit!”

3 iulie 2015, 12:45

Nivelul de radioactivitate în jurul centralei de la Cernobîl a crescut alarmant, iar în prezent este de 10 ori peste limită, după câteva incendii de vegetație. Norul format de pe urma fumului provocat de incendii a planat la granița cu România. Atât Serviciul Hidrometeorologic de Stat cât și specialiștii în activități nucleare și radiologice din Moldova susțin că norul periculos nu va ajunge deasupra țării noastre.

Zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobîl, Poleskoie, este contaminată cu Cesiu-137. Concentraţiile acestui element radioactiv au atins un nivel de radioactivitate foarte ridicat după arderea vegetației, potrivit Inspectoratului pentru Sectorul Nuclear de Stat al Ucrainei.

România a fost evitată de nor. „Norul de poluant care s-ar forma în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României”, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie din România.

Deși norul radioactiv a provocat neliniște în țările vecine, în Republica Moldova de acesta nici nu s-a auzit. „De unde vine?! N-am auzit!”, a răspuns scurt sinopticianul de gardă de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Pe de altă parte, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) susține că țara noastră nu se află în zona de risc. „Chiar ieri am venit din zona Cernobîl și nu vă pot confirma informația despre norul radioactiv”, a comunicat pentru MedNews directorul agenției, Artur Buzdugan.

Cesiu 137 este unul din cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentraţiile acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldova, în calea norul radioactiv de la Cernobîl?: „De unde vine?! N-am auzit!” Reviewed by on . Nivelul de radioactivitate în jurul centralei de la Cernobîl a crescut alarmant, iar în prezent este de 10 ori peste limită, după câteva incendii de vegetație. Nivelul de radioactivitate în jurul centralei de la Cernobîl a crescut alarmant, iar în prezent este de 10 ori peste limită, după câteva incendii de vegetație. Rating: 0
scroll to top