18 octombrie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Moldova încă nu are un registru renal naţional
Moldova încă nu are un registru renal naţional

Moldova încă nu are un registru renal naţional

Adrian Tănase: „Este un lucru elementar care trebuie implementat în Moldova”

13 aprilie 2016, 14:56

Moldova nu are încă un registru renal naţional ce ar permite prognozarea necesităţilor populației în tratamentul renal cu metode de substituţie renală – hemodializa şi transplant renal – conform cu indicatorii statistici de răspândire a insuficienţei renale. Pentru a afla câţi pacienţi cu insuficiență renală sunt în țară, autoritățile apelează de fiecare dată la cele opt secţii de dializă pentru a solicita informaţia.

„Pacienții moldoveni demult au nevoie de transparență în gestionarea listelor de așteptare pentru dializă.  Dacă ar exista un registru renal național, accesul la dializă va fi mai mare pentru pacienți, pentru că CNAM ar ști să-și planifice finanțarea în funcție de necesitățile reale, iar pacientul ar ajunge mai degrabă la tratamentul prin hemodializă și eficiența serviciului de dializă  ar fi mai mare”, este de părere Petru Cepioda, director medical la Centrul de Dializă din Chișinău.

„Astăzi medicii nefrologi din toată țara țin registre în cadrul instituțiilor medicale, iar parametrii despre etiologia bolii ori ce a provocat insuficiența renală, stadiul sau tratamentul bolnavului nu sunt date unificate centralizat” , explică Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant, instituție care ar putea gestiona datele viitorului  registru. Potrivit lui Codreanu, registrul național renal va completa și datele din registrul de transplant în care sunt incluse persoanele care așteaptă intervenția salvatoare de transplant de rinichi.

La nivel european, aceste date statistice sunt unificate şi sunt recomandate tuturor ţărilor care acceptă Registrul Renal European creat de Asociaţia Europeană Renală – Asociaţia Europeană de Dializă şi Transplant Renal. În acest sens, autoritatea de politici în Sănătate și Agenția de Transplant insistă asupra necesității de creare a  registrului naţional renal din Republica Moldova.

De ce este necesar acest registru pentru pacienți și sistemul de sănătate?

  1. Va include toţi pacienţii care sunt supuşi tratamentului prin terapia de substituţie în insuficienţa renală cronică terminală – hemodializa, dializa peritoneală şi transplant renal din toate secţiile din ţară.
  2. Va permite optimizarea tratamentului de substituţie, va recomanda spitalizarea pacienților în cele mai apropiate secţii regionale de locul de trai, va permite iniţierea la timp a tratamentul prin dializă sau a transplantul renal.
  3. Va exclude dublarea informaţiei privind datele statistice pentru tratamentul de substituţie: maladia de bază, sexul, vârsta, domiciliul, secţia unde face tratamentul pacientul, tipul tratamentului, durata lui, data efectuării transplantului renal, transferul în alte secţii, ori decesul.
  4. Va permite obţinerea de date statistice pentru integrarea în Registrul Renal European în scopul dezvoltării și eficientizării serviciilor de dializă și transplant din Moldova.

Autorii inițiativei de creare a registrului naţional renal, argumentează că datele colectate vor permite planificarea mai exactă a necesităților atât pentru locurile în asistența de ambulatoriu, a secţiilor noi pentru tratamentul specializat al insuficienţei renale, a resurselor financiare necesare pentru asigurarea tratamentului pacienţilor prin metode de substituţie renală, cât și pentru noile cadre medicale în domeniu.

Preşedintele Societăţii Urologilor din Republica Moldova, dr. Adrian Tănase: „ Într-un domeniu cum este dializa şi transplantul crearea unui registru este substanţială. Orice pacient trebuie înregistrat. Este un lucru elementar care trebuie implementat în Moldova”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldova încă nu are un registru renal naţional Reviewed by on . Moldova nu are încă un registru renal naţional ce ar permite prognozarea necesităţilor populației în tratamentul renal cu metode de substituţie renală – hemodia Moldova nu are încă un registru renal naţional ce ar permite prognozarea necesităţilor populației în tratamentul renal cu metode de substituţie renală – hemodia Rating: 0
scroll to top