16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Moldova – „lider” european la prevalența hepatitelor virale cronice
Moldova – „lider” european la prevalența hepatitelor virale cronice

Moldova – „lider” european la prevalența hepatitelor virale cronice

25 iunie 2015, 15:43

Republica Moldova ocupă primul loc în Europa după prevalența hepatitelor virale cronice. Datele statistice arată că țara noastră se numărăprintre lideri și la nivel mondial în ceea ce privește mortalitatea din cauza cirozei hepatice.

Dacă analizăm structura mortalității în țara noastră, mortalitatea din cauza patologiei ficatului ocupă locul al treilea încă din anii 1970. „Cea mai mare problemă gastroenterologică în Moldova este patologia ficatului. De aceea, ea este permanent în centrul discuțiilor”, susține profesorul universitar, Vlada-Tatiana Dumbrava.

Medicii au mai multe explicații pentru prevalența hepatitelor virale cronice. „În anii 60-90 ai secolului trecut s-au folosit pe larg pesticidele în agricultură. Oamenii lucrau pe câmpuri fără măști și mănuși de protecție. În plus, există un dezechilibru în componența mineralelor și microelementelor din sol. Fiind țară agrară, în Republica Moldova se folosesc la scară largă produsele autohtone. Colegii mei au efectuat un studiu în cadrul căruia au analizat microelementele la pacienții cu patologia hepatică și au depistat dereglări la acest capitol”, a spus Vlada-Tatiana Dumbrava.

O altă cauză este avaria de la Cernobîl, care a modificat imunitatea oamenilor și  care a favorizat apariția cirozelor.

În Moldova mai există o problemă – consumul de alcool și alimentația incorectă. „Anul trecut am ocupat locul întâi în Europa în ceea ce privește consumul de alcool. Acest lucru, la fel, duce la boli grave ale ficatului. În plus, oamenii se alimentează foarte puțin cu proteine, această problemă se atestă în special la sate”, a continuat profesorul universitar.

Cercetătorii științifici din Republica Moldova au ajuns la concluzia că bolile cronice difuze ale ficatului afectează nu doar acest organ, dar și altele – rinichii, pielea, plămânii. „În mod deosebit, bolile ficatului afectează partea endocrină a ficatului, glanda tiroidă, se dezvoltă rezistența la insulină, lucru care duce la apariția diabetului zaharat. Această cercetare este revoluționară, pentru că până acum cercetările s-au bazat pe tratamentul antiviral”, a comunicat pentru MedNews șeful Laboratorului științific de gastroenterologie, Iuliana Lupașco.

În anul 2014 au apărut medicamente noi pentru tratamentul pacienților cu hepatita cronică virală „C”. Ele sunt foarte costisitoare – costul unui tratament de 3 luni cu acest medicament valorează mai mult de 100 de mii de dolari.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldova – „lider” european la prevalența hepatitelor virale cronice Reviewed by on . Republica Moldova ocupă primul loc în Europa după prevalența hepatitelor virale cronice. Datele statistice arată că țara noastră se numărăprintre lideri și la n Republica Moldova ocupă primul loc în Europa după prevalența hepatitelor virale cronice. Datele statistice arată că țara noastră se numărăprintre lideri și la n Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top