18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Moldovenii duc povara tuberculozei multidrogrezistente printre alte 27 de țări ale lumii

Moldovenii duc povara tuberculozei multidrogrezistente printre alte 27 de țări ale lumii

24 martie 2016, 12:56

Republica Moldova face parte din cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă. Între țările din regiunea Europeană, suntem recunoscuți printre cele 18 state prioritare în controlul tuberculozei, asta deși statisticile din anul 2015 prezintă un tablou mai bun comparativ cu situația de acum zece ani.

Dacă în anul 2015 se îmbolnăveau de tuberculoză, zilnic, cca 10 de moldoveni și, săptămânal, altele 10 decedau din cauza acestei boli, atunci în anul 2005, zilnic, se îmbolnăveau cca 15 persoane și altele trei decedau. La finele anului 2015, în țara noastră au fost înregistrate 3599 persoane bolnave de tuberculoză (sau 89 la 100 mii populație).

Cele mai multe îmbolnăviri cu tuberculoză au fost înregistrate în raioanele din regiunea de centru a țării – Ialoveni, Criuleni, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti. Incidenţa îmbolnăvirilor în aceste raioane a variat între 80 şi 111 de bolnavi la 100 de mii populaţie. O incidenţă mică a tuberculozei se menţine doar în câteva raioane din nordul republicii – Briceni, Edineţ şi Ocniţa. Cea mai gravă situaţie epidemiologică este înregistrată în raioanele din regiunea de Est a țării – Rîbniţa cu 178 bolnavi la 100 de mii de populaţie, Grigoriopol și Slobozia cu câte 135 de bolnavi la 100 de mii de locuitori.

În perioada anilor 2014 – 2015 sistemul se sănătate a înregistrat mici progrese, numărul îmbolnăvirilor cu tuberculoză multidrogrezistentă – formă de tuberculoză cu rezistență la Izoniazidă şi Rifampicină (medicamente antituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei) – s-a micșorat în anul 2014 de la 16 persoane la 100 mii, la 14 persoane, în anul 2015. Asta deși zilnic cca 2 persoane se îmbolnăvesc cu tuberculoză multidrogrezistentă.

„Severitatea epidemiei tuberculozei din Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora. Un risc sporit pentru infestarea în masă continuă să-l reprezinte pacienţii cu simptome clinice caracteristice tuberculozei și care evită controlul medical la timp. În primul rând, un risc sporit prezintă moldovenii care muncesc în străinătate. Datele atestă că cei din urmă însumează cca 15 %, ori 600 persoane din numărul total de bolnavi de tuberculoză. În realitate însă, se consideră că numărul lor este mult mai mare, pentru că anume această categorie este cel mai greu de verificat”, a comentat pentru MedNews, Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău.

Potrivit medicilor, tratamentul complet este esenţial în vindecarea a 95% dintre bolnavi. După câteva săptămâni de tratament bolnavul nu mai este contagios şi starea lui generală se îmbunătăţeşte considerabil. Însă pentru vindecare și prevenirea recidivării bolii, tratamentul trebuie administrat complet, de la 6 luni la 24, conform prescripțiilor medicului. În țara noastră, rată de vindecare printre pacienții diagnosticați pentru prima dată cu tuberculoză este de 79%, iar pentru pacienții care suferă de tuberculoza multidrogrezistentă este de 57%.

Medicamentele pentru tratamentul tuberculozei sunt procurate din sursele centralizate ale bugetului de stat și din surse externe ale Grantului Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. Costul unui tratament deplin variază între 100 și 11.000 de Euro, în dependență de severitatea bolii și formele de rezistență.

Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” : „Sunt deosebit de periculoase din perspectiva sănătăţii publice, neprezentarea la medic la apariţia primelor simptome, abandonul tratamentului, tratamentul incomplet sau inadecvat. În asemenea cazuri bolnavii pot rămâne contagioşi, iar bacteriile pot să dezvolte rezistenţă la medicamente. Mai mult decât atât, persoanele care se pot infecta, pot dezvolta la rândul lor forma de tuberculoză multidrogrezistentă”.

Semnele şi simptomele de suspectare a tuberculozei pot fi: tuse cu sau fără expectoraţie care persistă mai mult de 3 săptămâni; subfebrilitate sau febră; dispnee (greutate în respiraţie); uneori dureri toracice; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; uneori expectoraţie cu sânge (hemoptizie).

De reţinut:

  • Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi de situaţia materială.
  • Tuberculoza se transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe cale aerogenă.
  • Trebuie să vă informaţi despre simptomele tuberculozei şi să vă adresaţi medicului la primele semne de boală.
  • Tuberculoza se tratează cu medicamente antituberculoase sub directa observare a lucrătorului medical.
  • Tratamentul trebuie continuat atât timp, cât este indicat de către medicul specialist, pentru a evita cronicizarea sau recidivarea boli.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldovenii duc povara tuberculozei multidrogrezistente printre alte 27 de țări ale lumii Reviewed by on . Republica Moldova face parte din cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă. Între țările din regiunea Europeană, suntem re Republica Moldova face parte din cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă. Între țările din regiunea Europeană, suntem re Rating: 0
scroll to top