2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Nașterile premature stau la baza celor mai grave boli. VEZI CARE SUNT ACESTEA!
Nașterile premature stau la baza celor mai grave boli. VEZI CARE SUNT ACESTEA!

Nașterile premature stau la baza celor mai grave boli. VEZI CARE SUNT ACESTEA!

17 noiembrie 2014, 11:04

Aproape două mii de copii s-au născut anul trecut prematur în Republica Moldova. La ora actuală, în ţară, nașterile premature sunt responsabile de 68,4% din cazurile de mortalitate neonatală şi de 45% din cazurile la mortalitatea infantilă. Anul acesta, pe 17 noiembrie, Republica Moldova marchează pentru prima dată Ziua Mondială a Prematurului.

Ponderea copiilor cu greutate foarte mică la naştere (sub 1500 g), decedaţi în perioada neonatală, este de 50%. Totodată, 50% din invaliditatea neurologică este pe seama copiilor născuți prematur, iar 30% din maladiile cronice la adulţi cum ar fi hipertensiunea, diabetul, maladiile metabolice şi cardiovasculare, maladiile mentale sunt asociate cu nașterea prematură. În lume, aproximativ 15 milioane de copii se nasc anual înainte de termen.

„De sănătatea nou-născutului depinde sănătatea națiunii. 50% dintre copiii cu paralizie cerebrală se înscriu în categoria de nou-născuți – majoritatea născuți prematur. Noi îngrijim copii născuți chiar și de 500 de grame. Nu este deloc ușor. Copiii de 500-700 de grame necesită îngrijiri de o finețe specială – ei au nevoie de condiții sanitare sporite, deoarece contactează foarte ușor infecții care dau complicații. Pe un om matur poți să-l întrebi ce îl doare, cum se simte, dar copilul nou-născut nu-mi spune nimic… Pot doar să analizez probleme cu care s-a confruntat mama copilului”, a menționat Petru Stratulat, profesor universitar la Instituția Medico-sanitară Publică a Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului, într-un interviu acordat pentru MedNews.

Pentru asigurarea unui nivel mai bun de sănătate şi dezvoltare a copiilor, Guvernul urmează să aprobe Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului de Intervenţie Timpurie în Copilărie, care ar asigura o colaborare multidisciplinară a cadrelor medicale din maternităţi şi unităţile de îngrijire a copiilor născuți prematur din instituţiile de reabilitare.

Anul 2014 este declarat în Republica Moldova „Anul copilului născut prematur” cu genericul „Şi eu am dreptul la viaţă!”.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Nașterile premature stau la baza celor mai grave boli. VEZI CARE SUNT ACESTEA! Reviewed by on . Aproape două mii de copii s-au născut anul trecut prematur în Republica Moldova. La ora actuală, în ţară, nașterile premature sunt responsabile de 68,4% din caz Aproape două mii de copii s-au născut anul trecut prematur în Republica Moldova. La ora actuală, în ţară, nașterile premature sunt responsabile de 68,4% din caz Rating: 0
scroll to top