20 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Nou regulament sanitar pentru grădinițe
Nou regulament sanitar pentru grădinițe

Nou regulament sanitar pentru grădinițe

21 august 2015, 14:13

 

Grădinițele vor trebui să respecte norme stricte de igienă și organizare. Ministerul Sănătății a înaintat spre dezbateri un proiect pentru aprobarea Regulamentului sanitar pentru instituțiile de învățământ preșcolar. Acesta prevede reguli stricte de amplasare a grădinițelor, de dotare, iluminare, încălzire, asigurare cu apă și organizarea procesului de alimentație și educație.

Proiectul de regulament prevede norme sanitare pentru educarea şi întreţinerea copiilor cu dizabilităţi locomotorii, auditive, vizuale. Actualmente, în legislaţia naţională nu există un document care să stabilească cerinţele generale de sănătate publică unice faţă de grădinițe.

Regulamentul obligă managerii grădinițelor să asigure rampe la intrările în blocuri pentru copiii cu dizabilități locomotorii. De asemenea, vor trebui să țină cont de nivelul de luminozitate în încăperi pentru copiii cu deficiențe de vedere. Nivelul de zgomot şi poluare a aerului pe teritoriul instituţiei preşcolare nu trebuie să depăşească normativele stabilite pentru teritoriul zonei locative.

Terenul de joc va trebui să conţină şi elemente ce contribuie la dezvoltarea intelectuală. Anual, în primăvară, nisipul de pe terenurile de joacă va fi schimbat. Nisipul nou adus trebuie să corespundă parametrilor sanitaro-chimici, parazitologici, microbiologici şi radiologici de inofensivitate. De asemenea, regulamentul prevede că pe teritoriul şi în preajma grădinițelor se interzice arderea deşeurilor vegetale, iar pereţii din încăperile grupelor trebuie echipați şi vopsiți în culori mate de tonuri deschise. Se interzice folosirea paturilor cu două nivele, pentru evitarea traumelor.

Robinetele cu apă fierbinte la care copiii au acces trebuie înzestrate cu un sistem de control al temperaturii de maximum 43°C.

Un accent deosebit se aordă alimentației copiilor. Astfel, menul grădinițelor trebuie să fie divers, ceea ce înseamnă consumul pe parcursul unei zile a alimentelor din toate grupele şi subgrupele alimentare. Personalul medical va fi responsabil de întocmirea şi realizarea meniului. Pentru copiii care necesită o dietă specială se va perfecta un meniu separat, conform cu recomandările medicului.

Necesitatea elaborării unui asemenea regulament a apărut după ce s-a constatat că starea de sănătate generală a copiilor din grădinițe s-a înrăutățit în perioada 2009-2011. Astfel, dacă în 2009 aproximativ 760 de copii din 1000 de preșcolari se îmbolnăveau de diferite maladii, în 2011 raportul a fost de 874 cazuri la o mie de copii.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Nou regulament sanitar pentru grădinițe Reviewed by on . Grădinițele vor trebui să respecte norme stricte de igienă și organizare. Ministerul Sănătății a înaintat spre dezbateri un proiect pentru aprobarea Regulamentu Grădinițele vor trebui să respecte norme stricte de igienă și organizare. Ministerul Sănătății a înaintat spre dezbateri un proiect pentru aprobarea Regulamentu Rating: 0

 

scroll to top