18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » O dată la patru ani infecțiile enterovirale revin în forță

O dată la patru ani infecțiile enterovirale revin în forță

24 iunie 2014, 12:21

În ultima săptămână, în capitală au fost înregistrate peste 70 de cazuri de enteroviroză. Sunt datele actualizate ale Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP). Doar la Spitalul municipal de Boli Infecţioase pentru Copii au fost internaţi cu meningită peste 50 de micuţi.Medicii spun că maladia are o dezvoltare ciclică, iar valurile de infectare revin o data la patru ani.

Meningita se transmite de la bolnav sau purtător de enterovirusuri prin căile fecalo-orale și respiratorii. Virusul atacă membrana creierului, atât a copiilor, cât și a maturilor. Se manifestă prin dureri abdominale, vome repetate, ameţeli, angină, febră, dar şi înroșirea ochilor.

Copilul Irinei astăzi va fi externat după 11 zile de tratament. „M-a sunat educatoarea si mi-a spus ca fetita are febră și vomită. A doua zi a început să vomite mai des și am decis sa chem ambulanța”, spune mama pacientei cu un caz fericit, diagnosticate în primele ore cu meningită.

În Spitalul municipal de Boli Infecţioase sunt internaţi 56 de copii cu infecţii enterovirale, inclusiv 38 cu meningită. „Este o creştere vizibilă a pacienților în comparație cu anul precedent, astăzi au fost punctați încă 9 copii și asteptăm rezultatele pentru confirmarea diagnozei”, susţine directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Ludmila Bîrcă.

Medicii spun că meningita netratată la timp poate afecta sistemul nervos central, rinichii, ficatul şi chiar vederea. Specialiștii atenționează asupra necesității adresării la medic în primele trei zile de la apariția simptomelor pentru a evita complicațiile.

„Tratamentul trebuie început imediat, nu trebuie tărăgănat, la apariţia simptomelor ne adresăm pentru ajutor medical şi nu practicăm tratamentul acasă. Enterovirusul nu este provocat de bacterii și evident nu se tratează cu antibiotice!”, susține directorul Spitalului de Boli Infecţioase.

Pentru a preveni infecţia, medicii recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală.

„Cât nu ar fi de banal, dar respectarea regulilor de igienă este cel mai important aspect care ne apără de meningită.Trebuie mai des să ne spălăm pe mâini, să spălăm fructele și să evităm încălzirea mâncării care a fost facută cu mai bine de șase ore în urmă”, explică Stela Gheorghiță, vicedirectorul CNSP.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 890 de cazuri de infecţii enterovirale, inclusiv 76 de cazuri de meningită.

Pentru MedNews: Mariana Stratievschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
O dată la patru ani infecțiile enterovirale revin în forță Reviewed by on . În ultima săptămână, în capitală au fost înregistrate peste 70 de cazuri de enteroviroză. Sunt datele actualizate ale Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP În ultima săptămână, în capitală au fost înregistrate peste 70 de cazuri de enteroviroză. Sunt datele actualizate ale Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP Rating: 0
scroll to top