7 iunie 2015

Acasă » Știri » O treime dintre medicii care lucrează în sistem sunt pensionari
O treime dintre medicii care lucrează în sistem sunt pensionari

O treime dintre medicii care lucrează în sistem sunt pensionari

3 iunie 2015, 12:39

O treime dintre medicii care lucrează în sistemul medical sunt pensionari. În ultimii patru ani, se atestă creșterea continuă a numărului de pensionari, deși Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este luată cu asalt anual de mii de tineri care doresc să facă medicină. Doar anul trecut, aproape o mie de studenți au depus Jurământul lui Hippocrates și erau gata să devină medici.

Cu toate acestea, în anul 2014, fiecare al treilea medic și fiecare al cincilea asistent medical care activau în spitale erau de vârstă pensionară sau aveau grad de invaliditate. Comparativ cu anul 2010, numărul lor a crescut cu 4% și se atestă o continuă creștere în ultimii ani. Numărul personalului medical de verigă medie de vârstă pensionară, din 2010, a crescut cu pe peste o mie. Aceeași situație se atestă și în cazul personalului de alte categorii. 3% din întregul personal medical sunt angajați aflați în grad de invaliditate. Datele au fost prezentate de Sindicatul „Sănătatea” la Congresul VI.

Totodată, cheltuielile statului pentru instruirea medicilor sunt foarte mari. Cinci ani de studii de bază pentru un viitor medic costă bugetul de stat peste 13.500 de dolari SUA. Alți  aproximativ 9.500 de dolari SUA sunt cheltuiți pentru încă trei ani de studii de rezidențiat. Trei ani de studii la buget pentru asistenții medicali costă 3 000 de dolari SUA, arată datele raportului „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova”, care a demonstrat că doar 38% dintre medicii instruiți la USMF „Nicolae Testemițanu” au rămas să lucreze în sistemul medical autohton.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
O treime dintre medicii care lucrează în sistem sunt pensionari Reviewed by on . O treime dintre medicii care lucrează în sistemul medical sunt pensionari. În ultimii patru ani, se atestă creșterea continuă a numărului de pensionari, deși Un O treime dintre medicii care lucrează în sistemul medical sunt pensionari. În ultimii patru ani, se atestă creșterea continuă a numărului de pensionari, deși Un Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top