19 ianuarie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » OCEMN s-a angajat oficial în lupta contra fumatului
OCEMN s-a angajat oficial în lupta contra fumatului

OCEMN s-a angajat oficial în lupta contra fumatului

5 iunie 2015, 13:52

Lupta contra fumatului a luat amploare interstatală. Majorarea taxelor la produsele din tutun, eliberarea tuturor localurilor de fumul de țigară, eliminarea tuturor formelor de comerț ilicit cu țigări – toate aceste prevederi se regăsesc în Declarația interministerială privind fortificarea măsurilor de control al tutunului semnată de toate țările membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN).

Miniștrii Sănătății din țările membre OCEMN (Albania, Bulgaria, Georgia, Grecia,România, Rusia, Turcia și Moldova) au semnat documentul prin care își asumă o serie de responsabilități în domeniul protejării sănătății cetățenilor țărilor sale de fumul de țigară, dar și de asumare a impactului economic în urma implementării legislației anti-tutun.

Astfel, responsabilii de sănătate din țările semnatare a Declarației își propun să reducă cu 30% consumul de țigări în rândul persoanelor tinere cu vârsta de peste 15 ani și să diminueze riscul de mortalitate prematură provocată de bolile canceroase, cardiovasculare, diabet sau boli cronice ale aparatului respirator cu 25%. Statele OCEMN au semnat pentru eliminarea completă a traficului ilicit de produse din tutun, schimb informațional privind experiența anti-fumat și susținerea țărilor care încă nu au adoptat o politică de control al fumatului.

„Această reuniune este extrem de importantă. Ea ne permite să facem schimb de experiență și opinii. Scopurile pe care ni le-am propus în Declarație se rezumă la fortificarea sănătății populației Republicii Moldova și a țărilor membre, dar și un impact pozitiv asupra economiei, fiindcă cetățenii își vor păstra sănătatea și, respectiv, productivitatea în muncă”, a spus, la conferința de presă de totalizare, secretarul general al OCEMN, Victor Țvircun.

Responsabilii din Sănătate au dat asigurări că prevederile Declarației vor fi transformate în acțiuni concrete, adoptate la nivelul guvernului fiecărei țări-membre semnatare.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
OCEMN s-a angajat oficial în lupta contra fumatului Reviewed by on . Lupta contra fumatului a luat amploare interstatală. Majorarea taxelor la produsele din tutun, eliberarea tuturor localurilor de fumul de țigară, eliminarea tut Lupta contra fumatului a luat amploare interstatală. Majorarea taxelor la produsele din tutun, eliberarea tuturor localurilor de fumul de țigară, eliminarea tut Rating: 0
scroll to top