18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » „Offline MedNews” cu ministrul Andrei Usatîi: „Am avut de ales – ori scumpim medicamentele, ori generăm o criză periculoasă”

„Offline MedNews” cu ministrul Andrei Usatîi: „Am avut de ales – ori scumpim medicamentele, ori generăm o criză periculoasă”

20 ianuarie 2015, 13:53

Medicamentele ar fi trebuit să se scumpească încă în luna martie 2014. Majorarea prețurilor a fost tărăgănată artificial pentru a nu fi creat un deficit de medicamente. Declarația aparține ministrului Sănătății în exercițiu Andrei Usatîi și a fost făcută marți, 20 ianuarie, în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

Peste 2000 de medicamente s-au scumpit

Potrivit ministrului Usatîi, în februarie anul trecut, leul moldovenesc a suportat o depreciere de peste 5%, iar conform Hotărârii de Guvern nr.525 din 2010, în cazul în care oscilațiile monedei naționale depășesc 5%, Ministerul Sănătății este obligat să ajusteze prețurile la medicamente.

Și producătorii autohtoni de medicamente susțin majorarea prețurilor

Pentru a evita scumpirea medicamentelor încă atunci, în februarie 2014, Ministerul Sănătății și importatorii au negociat menținerea prețurilor prin exploatarea stocurilor existente. „Desigur, s-a făcut cu riscul de a genera un deficit de medicamente, deoarece importatorii nu vroiau să aducă în Moldova medicamente la prețurile stabilite înainte de izbucnirea fluctuațiilor de pe piața valutară. Dar această stare de lucruri nu mai poate continua, deoarece devine prea riscant. Lipsa medicamentelor pune în pericol viața pacienților. Iată de ce, din cele două rele, noi am ales răul mai mic – scumpirea cu 4-5% a medicamentelor”, a explicat Andrei Usatîi.

Pe 12 ianuarie 2015, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care a dispus revizuirea prețurilor la peste 2000 de medicamente ca urmare a deprecierii valutei naționale.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
„Offline MedNews” cu ministrul Andrei Usatîi: „Am avut de ales – ori scumpim medicamentele, ori generăm o criză periculoasă” Reviewed by on . Medicamentele ar fi trebuit să se scumpească încă în luna martie 2014. Majorarea prețurilor a fost tărăgănată artificial pentru a nu fi creat un deficit de medi Medicamentele ar fi trebuit să se scumpească încă în luna martie 2014. Majorarea prețurilor a fost tărăgănată artificial pentru a nu fi creat un deficit de medi Rating: 0
scroll to top