5 ianuarie 2016

Acasă » Știri » Oftalmologii din centrul și nordul republicii și-au dat întâlnire la Orhei
Oftalmologii din centrul și nordul republicii și-au dat întâlnire la Orhei

Oftalmologii din centrul și nordul republicii și-au dat întâlnire la Orhei

Retinopatia diabetică afectează sute de mii de moldoveni

30 noiembrie 2015, 13:15

Conferința științifico-practică „Patologia retinei”, desfășurată săptămâna trecută la Orhei, a întrunit 42 de oftalmologi, în majoritatea lor tineri specialiști din raioanele de centru și nord ale republicii. „Cea mai mare realizare a acestei întruniri științifice a fost explicarea și înțelegerea unor termini moderni oftalmologici, pe înțelesul tuturor colegilor care lucrează în zonele rurale și nu au acces la informații și metode noi de diagnostic și tratament, folosindu-se încă de terminologia veche”, susține  coordonatoarea programului, tânărul medic oftalmolog și preşedintele Asociaţiei de Cercetare a Maladiilor Cronice, Natalia Pălărie.

„După ce fac intervențiile chirurgicale pacienților mei, ei se întorc la medicii lor curanți, în teritoriu. De asta a fost important să stabilim înțelegerea unitară a terminologiei. Pentru mine și colegii mei din Asociație a fost relevant să aducem aceste cunoștințe, informații colegilor cu care lucrăm zi de zi, aici, în teritoriu și cred că noi acest lucru l-am obținut!”, motivează Natalia Pălărie.

Congresul desfășurat la Orhei a fost unul mai degrabă practic decât teoretic, mai spune coordonatoarea programului Natalia Pălărie, care a accentuat că subiectele discutate s-au axat mai mult pe complicațiile diabetului zaharat de tip 1 și 2: retinopatia diabetică, edem macular diabetic, chirurgia vitreo-retiniană avansată: „Potrivit diferitor surse, în Republică sunt 8 – 11% de persoane bolnave de diabet zaharat. Ceea ce înseamnă ca sunt 280 000 – 400 000 de pacienți, deci aproape o jumătate de milion de persoane care trăiesc cu această maladie. Din acestea, 50% au schimbări în segmentul posterior al ochiului, deci retinopatie diabetică. De asta a fost important să facem congresul la tema dată”.

În cea mai mare parte a ei, conferința a fost condusă de Prof. Ulrike Stolba din cadrul Spitalul Krankenanstalt Rudolfstiftung, Viena. Prof. Ulrike Stolba este recunoscută la nivel mondial pentru lucrările de excepție în retinopatia diabetică. „Am rugat-o să ne prezinte metode de investigații noi pe care le avem în Republică și care abia încep să apară: tomografia în coerența optică și tomografia în coerența optică combinată cu angiografia. Dar cel mai mult am rugat-o pe dna profesor să insiste pe tehnici de interpretare a datelor obținute”, povestește Natalia Pălărie despre cum a decurs evenimentul.

Natalia Pălărie este unicul oftalmolog din Moldova acreditat de Consiliul Internațional de Oftalmologie, are stagii în SUA, Franța, Germania, Austria, Suedia, Danemarca și experiența de lucru în India, este absolventa Scolii Europene de Chirurgie Vitreo-Retiniană și este fondatorul și Președintele Asociației de Cercetare a Maladiilor Cronice.

Conferinţa „Patologia retinei”, a fost organizată la inițiativa Asociației de Cercetare a Maladiilor Cronice, în parteneriat cu Agenția Austriacă de Cooperare, Institutul Medical Deschis și Spitalul Krankenanstalt Rudolfstiftung din Viena. Evenimentul a fost acreditat de Ministerul Sănătății cu 10 credite de educație medicală continuă.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Oftalmologii din centrul și nordul republicii și-au dat întâlnire la Orhei Reviewed by on . Conferința științifico-practică „Patologia retinei”, desfășurată săptămâna trecută la Orhei, a întrunit 42 de oftalmologi, în majoritatea lor tineri specialiști Conferința științifico-practică „Patologia retinei”, desfășurată săptămâna trecută la Orhei, a întrunit 42 de oftalmologi, în majoritatea lor tineri specialiști Rating: 0
scroll to top