24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Olga Cernelev: „Nu beți cafea și nu mâncați ciocolate înainte de examene”
Olga Cernelev:  „Nu beți cafea și nu mâncați ciocolate înainte de examene”

Olga Cernelev: „Nu beți cafea și nu mâncați ciocolate înainte de examene”

26 mai 2015, 16:28

Există o legătură strânsă între randamentul cerebral și calitatea alimentelor consumate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susțin nutriționiștii. Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârșitul de an școlar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene. Într-o perioadă încărcată din punct de vedere emoțional tinerii trebuie să se alimenteze corect și sănătos.

Alimentația trebuie să fie rațională atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ. Cantitativ se are în vedere valoarea energetică, iar calitativ – substanțele biologic active, nutrimentele care există în aceste produse alimentare.

„În general, pe timpul examenelor, există stres la nivel psihologic. De aceea, este necesar ca produsele alimentare să furnizeze o cantitate suficientă de vitamine și săruri minerale care să permită o funcționare benefică a sistemului nervos. Dintre substanțele nutritive, care ar putea spori capacitatea de concentrare, buna funcționare a creierului, sporirea memoriei, atenției putem evidenția vitamina  B1, B6 și B12. Acestea se conțin în cereale integrale. De aceea, înainte de examene ar fi bine să le consumăm. Ele asigură un randament intelectual mai mare, sporesc atenția și concentrația”, a comunicat pentru MedNews medicul igienist, Olga Cernelev.

De asemenea, este importantă și consumarea sărurilor minerale – zinc, care asigură vioiciunea sistemului nervos și se conține mai ales în carne, ficat, pește, ouă; fosfor, care ajută la transmiterea impulsurilor nervoase.

Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se numără avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, chefirul.

Masa cu o zi înainte de examen trebuie să o luăm cu 3-4 ore înainte de somn pentru a asigura o digestie bună. Este important să nu ne lipsim de mesele regulate. Este strict interzis ca studenții și elevii să meargă cu stomacul gol la examene.

Pe de altă parte, există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitație, anxietate). „Tinerii nu trebuie să consume cafea înainte de examene pentru că devin irascibili și anxioși. Cel mai bine este să consume apă pentru că stresul deshidratează organismul. De asemenea, tinerii trebuie să știe că este interzis consumul de ciocolate, bomboane. Glucidele înviorează creierul pentru o perioadă scurtă, adică nu ne ajută pe parcursul întregului examen. Cel mai bine ar fi să consume fructe și legume care conțin glucidele esențiale, dar sănătoase pentru o gândire mai clară”, a mai adăugat Olga Cernelev.

O cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conțină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, pește alb și brânză proaspătă. De asemenea, efecte calmante au salata, ridichea roșie, ceapa și usturoiul (cunoscute pentru proprietățile lor sedative).

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Olga Cernelev: „Nu beți cafea și nu mâncați ciocolate înainte de examene” Reviewed by on . Există o legătură strânsă între randamentul cerebral și calitatea alimentelor consumate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihi Există o legătură strânsă între randamentul cerebral și calitatea alimentelor consumate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihi Rating: 0
scroll to top