3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » OMS a descoperit un focar de poliomielită în Ucraina vecină. Moldova departe de pericol
OMS a descoperit un focar de poliomielită în Ucraina vecină. Moldova departe de pericol

OMS a descoperit un focar de poliomielită în Ucraina vecină. Moldova departe de pericol

3 septembrie 2015, 12:46

Un potențial focar de poliomielită în Ucraina a pus pe jar autoritățile medicale internaționale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că au fost depistați doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări – primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimii nouă ani, relatează Associated Press online.

Oficiali din domeniul sănătăţii au avertizat Ucraina în legătură cu un risc sporit de apariţie a unui focar, din cauza nivelului scăzut de vaccinare, în contextul în care doar jumătate dintre copii au fost imunizaţi, anul trecut, împotriva unor boli ca poliomielita.

OMS a confirmat cele două cazuri de poliomielită, în sud-vestul Ucrainei, într-un comunicat. Cazurile au fost provocate de o mutaţie a unui virus al poliomielitei într-un vaccin. În cazuri rare, virusul din vaccin poate evolua într-o tulpină, care poate provoca noi focare.

OMS a apreciat că riscul ca Ucraina să exporte poliomielita în alte ţări este scăzut, dar a subliniat că regiunea în care au fost descoperite cazurile are frontiere comune cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia.

„Este vorba despre doi copii, unul de 10 luni, altul de 4 ani. Copii au fost vaccinați, dar din lipsa condițiilor minime de igienă, tulpina a ajuns într-un mediu care a facilitat mutația într-o tulpină virală prin pasaj”, declară dr. Valentin Friptu, directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică de la Chișinău, care susține că știe detaliile acestor cazuri. Specialistul spune că media vaccinării în Ucraina este circa 50%, dar în unele regiuni aceasta coboară chiar sub 40 de procente, ceea ce e catastrofal, pentru că favorizează apariția acestei maladii, care oficial a fost declarată eradicată în anul 1999.

”Pentru Moldova acest potențial focar nu reprezintă nici un pericol, deocamdată, pentru că la noi rata de vaccinare este de 95%. Cu toate acestea, la rândul nostru, emitem acum o circulară, ținând cont de recomandările OMS privind menținerea sub control a situației, implicit a ratei mari de vaccinare a copiilor”, spune Valentin Friptu.

Ce este poliomielita?

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați pot arăta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. În funcție de nervii implicați pot să apară diferite tipuri de paralizie. Poliomielita coloanei vertebrale este forma cea mai comună caracterizată prin paralizie asimetrică, care de cele mai multe ori implică picioarele. Poliomielita bulbară are ca efect slăbiciunea mușchilor care sunt inervați de nervi cranieni. Poliomielita Bulbospinală este o combinație de paralizie bulbară și spinală

 MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
OMS a descoperit un focar de poliomielită în Ucraina vecină. Moldova departe de pericol Reviewed by on . Un potențial focar de poliomielită în Ucraina a pus pe jar autoritățile medicale internaționale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că au fost dep Un potențial focar de poliomielită în Ucraina a pus pe jar autoritățile medicale internaționale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că au fost dep Rating: 0
scroll to top