2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » OMS stabilește limite privind nivelul de poluare din interiorul locuințelor
OMS stabilește limite privind nivelul de poluare din interiorul locuințelor

OMS stabilește limite privind nivelul de poluare din interiorul locuințelor

12 noiembrie 2014, 19:07

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care vizează reducerea mortalității cauzate de poluarea domestică, a stabilit prima oară limite privind nivelul de poluare produs de aparatele de gătit, încălzit și lămpi. ‘Știam că aceste aparate poluează, noutatea este însă stabilirea unor norme care nu ar trebui depășite’, a declarat miercuri, la Geneva, dr Carlos Dora, coordonator OMS pentru sănătatea publică, citat de AFP.

Actualele emisii sunt în medie de 100 de ori mai mari decât țintele vizate, adaugă OMS.

În privința particulelor fine, OMS recomandă încetarea utilizării cărbunelui neprelucrat în gospodării la încălzire, precum și folosirea kerosenului.

Dr Dora apreciază că trebuie dezvoltată ‘la scară mare utilizarea combustibililor curați, ca biogazul, etanolul, gazul natural sau GPL-ul în gospodăriile din țările în curs de dezvoltare’. În plus, ‘prețul acestor tehnologii ar trebui să fie și la îndemâna celor mai modeste familii’, a adăugat el.

OMS a publicat în luna martie un raport în privința mortalității în lume cauzate de poluarea aerului, în interiorul și în afara locuințelor. Poluarea aerului a dus la moartea a 7 milioane de persoane în 2012, fiind considerată principalul risc de mediu la adresa sănătății, conform organizației. Din cele 7 milioane, circa 4,3 milioane de decese sunt legate de poluarea în interiorul caselor.

India se numără printre țările care suferă cel mai mult de pe urma acestui tip de poluare, îndeosebi femeile și copiii, din cauza formelor tradiționale de pregătire a hranei și a focurilor deschise la care se folosește lemn și cărbune. Potrivit ONU, în 2012 au existat 1,7 milioane de decese premature în Asia din cauza poluării din locuințe.

În prezent, aproape jumătate din populația lumii — 3 miliarde de persoane — nu are acces la combustibili sau la tehnologii ‘curate’ pentru pregătirea hranei, încălzire și iluminat, scrie AFP.

Sursa: Agerpres.ro

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
OMS stabilește limite privind nivelul de poluare din interiorul locuințelor Reviewed by on . Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care vizează reducerea mortalității cauzate de poluarea domestică, a stabilit prima oară limite privind nivelul de polua Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care vizează reducerea mortalității cauzate de poluarea domestică, a stabilit prima oară limite privind nivelul de polua Rating: 0
scroll to top