22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » ONU laudă Moldova pentru că a eliminat transmiterea de la mamă la făt a sifilisului
ONU laudă Moldova pentru că a eliminat transmiterea de la mamă la făt a sifilisului

ONU laudă Moldova pentru că a eliminat transmiterea de la mamă la făt a sifilisului

8 iunie 2016, 14:52

Organizațiile Națiunilor Unite (ONU) au felicitat Republica Moldova cu eliminarea transmiterii de la mamă la făt a sifilisului, informează  agențiile ONU într-un comunicat de presă comun emis marți, 7 iunie 2016.

În cadrul ceremoniei organizate la New York cu prilejul Reuniunii de nivel înalt al Adunării Generale ONU privind subiectul stoparea SIDA, țara noastră a obținut un certificat care atestă validarea eliminării transmiterii de la mamă la făt a sifilisului. Certificatul care confirmă realizarea obținută de Moldova în perioada a două decenii a fost acordat țării noastre alături de Armenia, care a eliminat transmiterea materno-fetală a infecției HIV și Belarus, care a reușit eliminarea transmiterii celor două infecții.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova, Armenia și Belarus au depus eforturi considerabile în vederea asigurării accesului timpuriu la servicii gratuite de asistență antenatală, testare la HIV și sifilis a gravidelor și partenerilor acestora, tratament al femeilor seropozitive, diagnostic precoce la sugari, oferire a laptelui-praf gratuit și implicare a comunității. Agențiile ONU salută faptul că serviciile sunt oferite în cadrul  unui sistem de sănătate „echitabil, accesibil și universal, în care programele axate pe sănătatea mamei și copilului sunt integrate în programele privind infecția HIV și infecțiile cu transmitere sexuală”.

 „Asigurând sănătatea copiilor la naștere, le oferim un început  de viață optimal. Este enorm de încurajator să atestăm succesul realizat de țări în eliminarea transmiterii materno-fetale a acestor două maladii. Este o realizare formidabilă și un semnal clar pentru celelalte țări că eliminarea este realizabilă și că societatea este pe cale să obțină o generație fără SIDA”, a spus Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, citată în comunicatul comun al agențiilor ONU.

Potrivit directorului executiv al UNFPA, Dr. Babatunde Osotimehin citat de aceeași sursă: „Rezultatele remarcabile obținute de aceste țări în eliminarea transmiterii infecției HIV și sifilisului de la mamă la copil scoate în evidență importanța serviciilor de sănătate maternă robuste.(…) Doar oferindu-le gravidelor îngrijiri integrate în relație cu infecția HIV și sifilisul în contextul unui pachet exhaustiv de servicii de sănătate sexuală și reproductivă, bazat pe drepturi, inclusiv planificare familială, am putea într-adevăr asigura o viață prosperă cuplului mamă-copil.”

Validarea eliminării transmiterii infecției HIV și a sifilisului de la mamă la copil atestă conformarea unei țări la criteriile de reducere a transmiterii până la nivelul în care infecția nu mai prezintă o problemă de sănătate publică, iar țările sunt obligate să-și mențină programele existente care au adus la obținerea acestor rezultate.

Procesul de validare pentru Moldova, Belarus și Armenia a fost condus de OMS, în colaborare cu ONU SIDA, UNICEF și UNFPA.

MedNews Sursa: OMS, ONU SIDA, UNICEF, UNFPA

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
ONU laudă Moldova pentru că a eliminat transmiterea de la mamă la făt a sifilisului Reviewed by on . Organizațiile Națiunilor Unite (ONU) au felicitat Republica Moldova cu eliminarea transmiterii de la mamă la făt a sifilisului, informează  agențiile ONU într-u Organizațiile Națiunilor Unite (ONU) au felicitat Republica Moldova cu eliminarea transmiterii de la mamă la făt a sifilisului, informează  agențiile ONU într-u Rating: 0
scroll to top