18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Operație reușită de separare a doi frați siamezi uniți în zona abdominală
Operație reușită de separare a doi frați siamezi uniți în zona abdominală

Operație reușită de separare a doi frați siamezi uniți în zona abdominală

13 mai 2015, 10:43

Doi frați siamezi, de cinci luni, care s-au născut uniți în zona abdominală, cu un singur ficat și care foloseau în comun o parte din intestinul subțire, au fost separați cu succes la spitalul Wolfson Children, din orașul Jacksonville, din statul american Florida.

Probabilitatea ca gemenii Carter și Conner Mirabal să moară era de 75%. Intervenția chirurgicală pentru separarea lor a durat 12 ore și a fost efectuată de o echipă din 20 de medici, între care trei chirurgi și cinci anesteziști. Pacienții sunt în stare critică, dar stabilă și sunt internați în secția de terapie intensivă, unde vor mai rămâne cel puțin o lună. Medicii sunt optimiști și susțin că micuții și-ar putea reveni complet și vor putea duce o viață normală.

Doctorii au separat ficatul celor doi copii, căile biliare și intestinul subțire. Abdomenul le-a fost închis, provizoriu, cu un bandaj din material plastic. Acesta va fi înlăturat după ce pielea copiilor se va întinde suficient pentru a închide rana fără a dăuna organelor interne.

Anterior, frații siamezi au mai trecut prin două operații și urmează să mai fie supuși încă unei intervenții.

Cazurile de gemeni siamezi apar o dată la 200.000 de nașteri de copii vii, iar în 30% din situații ambii frați sunt băieți. Directorul Centrului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, a comunicat pentru MedNews, că gemenii-siamezi se întâlnesc în Europa foarte rar. „În țările europene se înregistrează un caz la 70.000 – 80.000 de nașteri, în timp ce în cele din Asia – un caz la 30.000-40.000 de nașteri”, spune Gațcan.

Potrivit lui, în ultimii 25 de ani, la Centrul Mamei și Copilului au fost înregistrate trei nașteri de gemeni siamezi. „Din păcate, două cazuri au avut un final nefericit, pentru că a decedat unul dintre frați. Cea de-a treia pereche a fost născută prin cezariană, dar nu vă pot spune  care este soarta lor”, a spus Gațcan.

El susține că unele cazuri de gemeni siamezi ar putea fi separați prin intermediul intervențiilor chirurgicale și în Republica Moldova. „Dacă ne referim la cazurile de gemeni uniți prin abdomen, atunci există posibilitatea de a-i separa și aici la noi. Cea mai complicată formă este cea cefalică, pentru că sunt unite craniile lor. În Republica Moldova nu avem posibilitatea separării în astfel de cazuri, pentru că nu avem nici aparate, nici săli de operații, nici experiența necesară. În SUA au loc peste 100 de operații de acest fel anual”, a explicat Gațcan.

Directorul Centrului Mamei și Copilului spune că încă nu fost descoperită cauza apariției gemenilor siamezi. „Singurul moment care a fost depistat este frecvența apariției micuților la popoarele asitice”, a precizat medicul.

Adaptare pentru MedNews, Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Operație reușită de separare a doi frați siamezi uniți în zona abdominală Reviewed by on . Doi frați siamezi, de cinci luni, care s-au născut uniți în zona abdominală, cu un singur ficat și care foloseau în comun o parte din intestinul subțire, au fos Doi frați siamezi, de cinci luni, care s-au născut uniți în zona abdominală, cu un singur ficat și care foloseau în comun o parte din intestinul subțire, au fos Rating: 0
scroll to top