22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Organele fetiței basarabence vor salva viața a 3 copii în România
Organele fetiței basarabence vor salva viața a 3 copii în România

Organele fetiței basarabence vor salva viața a 3 copii în România

20 noiembrie 2015, 14:21

Un caz tulburător la Oradea și, în același timp, o pledoarie pentru viață. Părinții unei fetițe de trei ani care era în moarte cerebrală au acceptat ca rinichii și ficatul să fie recoltate pentru a salva viețile altor copii. „Dacă poţi ajuta și poţi face pe cineva fericit, fă-o astăzi, pentru că mâine poate fi târziu”, este declarația emoționantă a mamei unei fetițe care la doar trei ani a devenit donator de organe.

Fetița a avut probleme de sănătate încă de la naștere. A fost dusă la o clinică de recuperare din Italia, dar la întoarcere, în timpul transportului, fetița a făcut febră puternică, urmată de convulsii. A fost internată de urgență la cel mai apropiat spital, în localitatea maghiară Szolnok.

În ciuda eforturilor făcute de medici, copila a intrat în moarte cerebrală. „Am reușit să savurăm fiecare clipă petrecută alături de ea, să ne bucurăm de fiecare zâmbet al ei. De aceea, la momentul când ne-am dat seama că e în moarte cerebrală și că nu mai are șanse, văzând pe zi ce trece, am decis cu soțul să mergem la prelevare de organe pentru a oferi o șansă la o nouă viață altor copii, pentru a face fericiți alți părinți”, a spus mama copilei.

„Familia a dorit să doneze organele fetiței. S-a pus la un moment dat problema transportului cu un elicopter în Republica Moldova (de unde este originară mama fetiței, n.r.), dar familia a optat pentru donarea în Oradea”, a spus doctor Florian Sabău, medic primar, secția ATI a Spitalului Județean din Oradea. Gestul i-a emoționat pe medicii veniți din Cluj-Napoca și București pentru a preleva rinichii și ficatul fetiţei. „Ținem să mulțumim familiei pentru gestul deosebit de a accepta donarea de organe”, a spus doctor Liviu Constantin, medic la Institutul de urologie și transplant renal din Cluj-Napoca. „Noi vom efectua prelevarea hepatică. Este mai delicat (având în vedere vârsta donatorului, n.r.). Trebuie să ne încadrăm în circa două, trei ore”, a spus doctor Radu Zamfir, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni.

Organele fetiţei vor ajunge la trei copii de vârste apropiate, înscriși pe lista de așteptare în vederea unui transplant. Aceasta a fost cea de-a 17-a prelevare de organe făcută în acest an la Oradea.

MedNews sursa Digi 24

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Organele fetiței basarabence vor salva viața a 3 copii în România Reviewed by on . Un caz tulburător la Oradea și, în același timp, o pledoarie pentru viață. Părinții unei fetițe de trei ani care era în moarte cerebrală au acceptat ca rinichii Un caz tulburător la Oradea și, în același timp, o pledoarie pentru viață. Părinții unei fetițe de trei ani care era în moarte cerebrală au acceptat ca rinichii Rating: 0
scroll to top