16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații
Osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații

Osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații

8 octombrie 2014, 9:39

Din motive incomplet elucidate, osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații. Astfel, femeile suferă de 2-3 ori mai frecvent de această patologie decât bărbaţii, apartenenţa de gender fiind considerată un factor de risc. Diferenţele de gen în incidenţa osteoartrozei (OA) după 50 de ani pot fi rezultatul deficitului de estrogeni ca efect postmenopauză, deoarece celulele cartilaginoase articulare posedă receptori funcţionali pentru estrogen. Mai multe studii epidemiologice recente au demonstrat legătura directă a terapiei de substituţie hormonală cu un risc mai mic decât cel prognozat, de apariţie a osteoartrozei genunchiului la femeile aflate în menopauză, susține în teza sa Virginia Șalaru, doctor în medicină.

Până la vârsta de 50 de ani, femeile au o prevalenţă mai mică de osteoartroză decât bărbaţii. O creştere semnificativă în rândul femeilor se atestă în special după 50 de ani.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, osteoartroza este cea mai frecventă cauză a durerii cronice la persoanele în vârstă. Totodată, datele prezentate de Centrul Național de Management relevă că în Republica Moldova se atestă creșterea prevalenței osteoartrozei cu circa 8% anual.

Osteoartroza poate afecta orice articulaţie, dar cel mai frecvent sunt implicate articulaţiile mari, coxofemurale şi genunchii, fiind o cauză majoră de dificultăţi de mobilitate şi deficienţe în autodeservire. Pacienții care au fost diagnosticați cu această patologie, de multe ori sunt diagnosticați cu depresie și anxietate.

Estimările la nivel mondial indică faptul că 9,6% dintre bărbaţi şi 18% dintre femei cu vârsta peste 60 de ani au OA simptomatică. Datele statistice din RM relatează că 1,3% din populație suferă de OA, ceea ce denotă date imperfecte, diminuate, susține Virginia Șalaru în teza sa.

Costurile totale la pacienții cu gonartroză (artroză a articulației genunchiului) au constituit peste opt mii de lei anual. Ponderea cea mai mare în structura costurilor o constituie cheltuielile de spitalizare – 48,3% și medicație ambulator-26,4%. De notat că în 49,7% au fost cheltuieli private, astfel pentru acoperirea acestor costuri sunt necesare veniturile pentru 3,9 luni.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații Reviewed by on . Din motive incomplet elucidate, osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații. Astfel, femeile suferă de 2-3 ori mai frecvent de această patologie decâ Din motive incomplet elucidate, osteoartroza afectează mai mult femeile decât bărbații. Astfel, femeile suferă de 2-3 ori mai frecvent de această patologie decâ Rating: 0
scroll to top