27 octombrie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Osteoporoza la moldoveni, cauze banale
Osteoporoza la moldoveni, cauze banale

Osteoporoza la moldoveni, cauze banale

20 octombrie 2015, 16:05

De Ziua Mondială a Osteoporozei, medicii trag alarma: factorul declanșator al osteoporozei, specific pentru moldoveni este administrarea necontrolată a glucocorticoizilor.

Un factor declanșator al osteoporozei, specific pentru moldoveni este administrarea necontrolată a unor preparate medicamentoase, cu efecte adverse asupra țesuturilor osoase din grupul glucocorticoizilor. Acestea de cele mai dese ori sunt utilizate chiar în tratamentul bolilor reumatologice, al astmului bronșic sau alergiilor. „Orice pacient, știind că primește aceste preparate, trebuie să respecte cu strictețe indicațiile medicului în administrarea medicamentului pentru a preveni apariția osteoporozei secundare ori precoce”, atenționează dr. Nadejda Ganea, reumatolog în cadrul Spitalului Clinic Republican.

Potrivit dr. Nadejda Ganea, osteoporoza devine o importantă problemă de sănătate publică deoarece duce la invaliditate. „Osteoporoza este o maladie cu un impact social. Cu părere de rău aceasta nu are nici un simptom până nu apare prima fractură, iar pentru a depista dacă pacientul suferă sau nu de osteoporoză este obligatoriu examenul de osteodensitometrie pentru precizarea densității minerale osoase”.

Riscul apariției fracturii secundare după prima este de 80 – 90 %. Medicii atenționează ca după recidivarea primei fracturi, pacienții obligatoriu trebuie să se adreseze la reumatolog pentru efectuarea examenului specific de osteodensitometrie. „Dacă va fi depistată osteoporoza, medicul va prescrie un tratament individualizat care trebuie urmat cu maximă responsabilitate. În lipsa unei atitudini de complianță față de terapia prescrisă, pacientul poate ajunge nu doar la dizabilități severe, ci chiar la deces.”

Cel mai des fac osteoporoză femeile în menopauză precoce și cu masa osoasă mică, dar și bărbații după 60 de ani care suferă de boli endocrine. Conform datelor statistice, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi suferă de osteoporoză în Republica Moldova. Printre factorii de apariție precoce a osteoporozei se numără prezența maladiilor endocrine, lipsa mișcării, fumatul, alcoolul, aportul scăzut de calciu, lipsa vitaminei D.

Costul asigurat al tratamentului osteoporozei în Republica Moldova variază de la 50 la 490 de dolari pe an. De Ziua Mondială a Osteoporozei, sărbătorită pe 20 octombrie în fiecare an, medicii de la Spitalul Clinic Republican oferă consultații gratuite tuturor vizitatorilor spitalului.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Osteoporoza la moldoveni, cauze banale Reviewed by on . De Ziua Mondială a Osteoporozei, medicii trag alarma: factorul declanșator al osteoporozei, specific pentru moldoveni este administrarea necontrolată a glucocor De Ziua Mondială a Osteoporozei, medicii trag alarma: factorul declanșator al osteoporozei, specific pentru moldoveni este administrarea necontrolată a glucocor Rating: 0
scroll to top