26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Pacienții solicită o a doua opinie medicală doar în stadiile avansate ale bolii
Pacienții solicită o a doua opinie medicală doar în stadiile avansate ale bolii

Pacienții solicită o a doua opinie medicală doar în stadiile avansate ale bolii

19 aprilie 2016, 13:57

Pacienții solicită o a doua opinie medicală, fiind în stadii avansate ale bolii, și nu imediat după primirea primului diagnostic. Acesta este rezultatul unui studiu cu pacienții care au solicitat o a doua opinie medicală (second opinion avizat) după ce au primit un diagnostic de boala gravă sau recomandare de chirurgie, derulat în cadrul unei clinci care prestează servicii medicale specializate de second opinion avizat în România. Rezultatele au indicat că:

  • 95% dintre pacienții nu știu că au dreptul legal la a doua opinie medicală;
  • 89% dintre pacienți susțin că nu apelează la second opinion din respect/frică pentru medicul care a dat primul diagnostic;
  • 87% dintre pacienți apelează la internet ca sursă de second opinion;
  • 78 % se bazează pe medicii care au dat rezultate bune in cazul familiei/al prietenilor.

În același timp, datele Institutului Naţional de Diagnostic din România arată că unul din zece pacienți primește un diagnostic greșit, iar peste jumătate se tem că ar putea primi un diagnostic incorect ori un plan de tratament ineficient.

Un alt studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, susține că frica de a primi un diagnostic incorect ori un plan de tratament ineficient poate fi combătută doar prin aflarea unei a doua opinii medicale care ar reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.

Potrivit Google România, tendința de autodiagnosticare a pacienților români depășește doar domeniul turismului și numără 500 de milioane de căutări într-un an, ocupând locul II în topul accesărilor pentru un anumit domeniu.

În rezultatul acestor studii, pacienții din România sunt invitați să participe la campania de comunicare dedicată dreptului pacientului de a cere o a doua opinie medicală (second opinion avizat).

Second opinion medical avizat înseamnă siguranța diagnosticului corect și accesul la cea mai bună soluție de tratament pe care o oferă practica medicală la nivel internațional, precum și accesul la servicii medicale, tehnici sau tehnologii avansate din străinătate.

MedNews Sursa: Intermedicas

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pacienții solicită o a doua opinie medicală doar în stadiile avansate ale bolii Reviewed by on . Pacienții solicită o a doua opinie medicală, fiind în stadii avansate ale bolii, și nu imediat după primirea primului diagnostic. Acesta este rezultatul unui st Pacienții solicită o a doua opinie medicală, fiind în stadii avansate ale bolii, și nu imediat după primirea primului diagnostic. Acesta este rezultatul unui st Rating: 0
scroll to top