16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Paradoxurile finanțării Sănătății moldovenești
Paradoxurile finanțării Sănătății moldovenești

Paradoxurile finanțării Sănătății moldovenești

Sumele alocate pentru serviciile și instituțiile medicale din veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală se majorează doar pe hârtie

19 mai 2016, 15:26

Veniturile și cheltuielile pentru finanțarea instituțiilor medicale, respectiv pentru achitarea de servicii medicale pentru 85,6% din populația țării deținătoare de polițe medicale, au fost aprobate miercuri, 18 mai, de Guvern, în legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2016. Potrivit ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan, comparativ cu anul 2015, fondurile AOAM se vor majora pentru următoarele 6 luni cu 13,1% (678 417,1 mii lei) la venituri şi 11,0% (578 417,1 mii lei) la cheltuieli.

Majorarea promisă care urmează a fi direcționată în mare parte pentru creșterea salariilor lucrătorilor medicali, cu 20% din 1 iunie, și creșterii finanțării cu 50% a medicamentelor din lista compensată, dar și a noului program unic de servicii medicale, însă nu va acoperiri decât nivelul indicelui prețurilor de consum /inflația prognozate pentru următoarea perioadă a anului.

Astfel, politica Ministerului Sănătății în domeniul finanțării sistemului de sănătate din fondurile AOAM prevede o tendință de micșorare a ponderii cheltuielilor fondurilor în produsul intern brut (PIB). Conform prognozei, cheltuielile pentru sănătatea persoanelor asigurate medical în 2016 urmează să fie de 4,4%, iar pentru 2017 și 2018 mai puțin, respectiv 4,2%. Trendul negativ vine în contradicție cu declarațiile făcute de prim-ministrul Republici Moldova în cadrul raportului de 100 de zile de guvernare, despre intenția Cabinetului de a acorda prioritate politicilor în domeniului ocrotirii sănătății.

Faptul că autoritatea de politici în Sănătate prognozează descreșterea ponderii fondurilor AOAM din PIB, în timp ce Ministerul Finanțelor  declară o redresare treptată a situației economice cu o creștere ușoară, de 1,5% a PIB țării față de 2015, anunță că sănătatea nu mai este decât declarativ printre prioritățile guvernării, nici în anul acesta, dar nici în următorii doi ani, când ponderea fondurilor AOAM va descrește cu încă 0,2%. Astfel, Ministerul Sănătății micșorează banii pentru finanțarea sistemului de Sănătate, în loc să îl crească corespunzător cu valoarea creșterii produsului intern brut pe țară.

În același timp, descrește constant chiar și ponderea cheltuielilor fondurilor AOAM în cele publice pentru ocrotirea sănătății, de la 84,9% în 2011 la 79,8% în anii 2015, respectiv 2016. Faptul denotă că vor fi transferați mai puțini bani pentru calitatea și volumul serviciilor medicale acordate populației  asigurate medical, în schimb va fi majorat bugetul pentru realizarea programelor de sănătate publică și servicii medicale gestionate preponderent de Ministerul Sănătății, în volum de 846,3 mil. lei (în creștere cu 215,9 mil.lei față de anul 2015).

Diminuarea sumelor bănești pentru acoperirea cheltuielilor legate de accesul majorității populației la serviciile medicale – între care preponderent, 54,2%, sunt persoane pentru care Guvernul are calitatea de asigurator, iar 29, 1% sunt persoane angajate în câmpul muncii și achită primele de asigurare medicală – este reflectată și în ponderea cheltuielilor fondurilor de AOAM în bugetul public național, estimată la 9,6%, cu o reducere de 1,8 puncte procentuale față de bugetul executat în anul 2015 (11,4%).

Toate aceste schimbări se produc pe fundalul creșterii prognozate a veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care, în structura bugetului public național constituie 6,7 %, adică în sumă de 3 266,6 mil. lei (fără transferurile de la bugetul de stat).

În structura cheltuielilor bugetului de stat în anul 2016 predomină cheltuielile pentru învățămînt – 24,7%, protecție socială – 18,2%, serviciile de stat cu destinație generală – 16,0% și serviciile în domeniul economiei – 15,8%.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Paradoxurile finanțării Sănătății moldovenești Reviewed by on . Veniturile și cheltuielile pentru finanțarea instituțiilor medicale, respectiv pentru achitarea de servicii medicale pentru 85,6% din populația țării deținătoar Veniturile și cheltuielile pentru finanțarea instituțiilor medicale, respectiv pentru achitarea de servicii medicale pentru 85,6% din populația țării deținătoar Rating: 0
scroll to top