18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Partenerii externi, încântați de colaborarea cu Moldova pe screening-ul de col uterin
Partenerii externi, încântați de colaborarea cu Moldova pe screening-ul de col uterin

Partenerii externi, încântați de colaborarea cu Moldova pe screening-ul de col uterin

4 decembrie 2015, 16:47

Şedinţa de planificare strategică cu privire la screening-ul de col uterin la nivel naţional pentru anii 2016 – 2017 a întrunit, într-o atmosferă pro-activă de cooperare, toți partenerii, din interiorul sistemului autohton de sănătate și de dezvoltare. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Sănătății, joi, 3 decembrie 2015.

Medici de familie, citologi și colposcopiști, ginecologi, oncologi și manageri din asistența medicală primară, responsabili din cadrul tuturor instituțiilor sistemului de sănătate pentru implementarea Planului de screening de cancer de col uterin pentru anii 2014 -2015, dar și parteneri de dezvoltare externi – UNFPA și ECCA – au dezbătut realizările și oportunitățile pentru acţiunile de consolidare a capacităţilor în screening-ul de col uterin și Planul de  implementare pentru anii 2016-2017.

În debutul ședinței, deputatul şi vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Dr. Valentina Stratan, și-a reiterat convingerea personală și a comisiei de profil pentru susținerea programului de screening cervical: „Doar realizând screening-ul de col uterin la nivel național se pot preveni îmbolnăvirile de acest cancer, care este perfect tratabil. Numai astfel vom fi capabili să salvăm viețile femeilor, mamelor de vârstă activă”. Dr. Valentina Stratan, care a inițiat acest subiect „sensibil pentru societate și comunitatea medicală” acum zece ani, a mulțumit conducerii CNAM pentru susținerea programului de screening, încă din  anul 2011.

Philip Davis, expertul internațional și directorul Asociației Europene pentru cancerul de col uterin (ECCA), a apreciat cu cele mai înalte calificative nivelul de implementare a Planului de screening de cancer de col uterin pentru anii 2014-2015: „Vreau să îi felicit pe toți cei care sunt prezenți aici pentru cooperarea și colaborarea foarte bună, care ne-a permis să apreciez implementarea  Planului ca pe o realizare foarte bună și pe care nu am mai regăsit-o în alte țări din Europa”.

Și viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a menţionat că acţiunile realizate din Plan vor contribui la  îmbunătățirea indicatorilor de sănătate ai populaţiei din Republica Moldova. Printre realizările Planului au fost menționate: facilitarea schimbului de experiență cu programele de screening din Irlanda și Italia pentru consolidarea capacităților specialiștilor naționali în registrul de screening, colposcopie , ajustarea programelor de studii pentru programele de învățământ, elaborarea și aprobarea procedurilor operaționale în screening-ul de col uterin.

De menționat, că Planul de screening de cancer de col uterin pentru anii 2014 -2015 a fost realizat în doar 16 luni, comparativ cu cele 24 planificate. În această perioadă s-a înregistrat o tendinţă de descreştere a îmbolnăvirilor prin depistarea şi tratamentul stărilor precanceroase.

În cadrul ședinței, partenerii au lucrat în grupuri pentru planificarea  acţiunilor de consolidare a capacităţilor în implementarea screening-ului de col uterin pentru următorii doi ani, 2016-2017.

Screening-ul de col uterin presupune examenul profilactic al femeilor între 35-60 ani pentru a preveni cancerul cervical, ceea ce nu presupune diagnosticarea maladiei. Actualmente, în Republica Moldova, cancerul de col uterin se clasează pe locul șapte într-un top al maladiilor oncologice .

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Partenerii externi, încântați de colaborarea cu Moldova pe screening-ul de col uterin Reviewed by on . Şedinţa de planificare strategică cu privire la screening-ul de col uterin la nivel naţional pentru anii 2016 – 2017 a întrunit, într-o atmosferă pro-activă de Şedinţa de planificare strategică cu privire la screening-ul de col uterin la nivel naţional pentru anii 2016 – 2017 a întrunit, într-o atmosferă pro-activă de Rating: 0
scroll to top