26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » PERICULOS! În Moldova, adolescenții cad în capcana traficanților de droguri la 18-19 ani
PERICULOS! În Moldova, adolescenții cad în capcana traficanților de droguri la 18-19 ani

PERICULOS! În Moldova, adolescenții cad în capcana traficanților de droguri la 18-19 ani

20 noiembrie 2014, 16:44

Cel mai des, în Republica Moldova, bărbații încep să consume canabis pe la 19 ani, iar femeile pe la 18. Așa arată Raportul privind consumul și traficul ilicit de droguri în Republica Moldova efectuat de Observatorul Naţional pentru Droguri.

Prevalența consumului de canabis s-a înregistrat în grupurile de vârstă de 20-24 și 25-29 de ani. Astfel, peste 6% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani au consumat canabis pe parcursul vieții. Cei mai mulți sunt din localităţile urbane. Dacă în mediul rural 1,8 la sută dintre respondenți au declarat că au consumat canabis, atunci la oraș prevalența lor este de 6,5%. Studiul mai arată că pe durata ultimului an, bărbaţii au consumat de 15 ori mai mult canabis decât femeile, cea mai mare diferenţă dintre sexe înregistrându-se în grupul de vârstă  25-29 ani.

Comparativ cu rezultatele studiului din 2008, se observă o scădere a prevalenţei consumului de canabis, dar nesemnificativă din punct de vedere statistic.

Conform rezultatelor studiului, prevalența consumului de ecstasy pe durata vieții în rândul bărbaților este aproximativ de 4 ori mai mare decât în rândul femeilor. Nu există diferenţe dintre sexe în prevalenţa consumului de ecstasy pe durata ultimului an.

Totodată, prevalenţa cea mai mare a consumului de ecstasy pe durata vieţii s-a înregistrat în grupul de vârstă 30-34 ani, după care urmează grupul de vârstă 25-29 ani. Vârsta medie a primului consum de ecstasy pentru bărbați este de 20 ani, iar pentru femei este de 24,5 de ani.

Datele utilizate au fost colectate în cadrul studiului ”KAP 2010 15-64 ani” pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de 15-64 ani de pe malul drept al râului Nistru pe un eșantion de 4060 respondenţi.

Conform altui studiu – „Studiul integrat bio-comportamental” (IBSS), efectuat în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI) în anii 2012-2013, cel mai frecvent injectat drog pe durata ultimei luni în municipiul Chișinău au fost metamfetaminele (49,1%), urmat de heroină (25,7%) și extractul de opiu (20,4%), iar în municipiul Bălţi, în orașele Tiraspol și Râbnița cel mai frecvent injectat drog pe perioada ultimei luni a fost extractul de opiu. Astfel, în municipiul Bălți, injectarea extractului de opiu pe durata ultimei luni a fost raportată în 68,4% cazuri, urmat de heroină cu 28,4%. În oraşul Tiraspol, injectarea extractului de opiu pe durata ultimei luni a fost raportată în 37,0% din cazuri, urmat de “crocodil” cu 25,3%, în Râbnița injectarea extractului de opiu pe durata ultimei luni a fost raportată în 69,8% din cazuri, urmat de heroină cu 30,2%. Anul trecut, în Republica Moldova, a decedat 109 oameni din cauza consumului de droguri.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
PERICULOS! În Moldova, adolescenții cad în capcana traficanților de droguri la 18-19 ani Reviewed by on . Cel mai des, în Republica Moldova, bărbații încep să consume canabis pe la 19 ani, iar femeile pe la 18. Așa arată Raportul privind consumul și traficul ilicit Cel mai des, în Republica Moldova, bărbații încep să consume canabis pe la 19 ani, iar femeile pe la 18. Așa arată Raportul privind consumul și traficul ilicit Rating: 0
scroll to top