9 noiembrie 2016

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Persoanele cu dizabilități locomotorii – cele mai discriminate
Persoanele cu dizabilități locomotorii – cele mai discriminate

Persoanele cu dizabilități locomotorii – cele mai discriminate

16 iunie 2014, 16:37

În cadrul studiului realizat de Asociația Motivație în parteneriat cu „Center for Society Orientation” din Serbia au fost raportate 28 de cazuri de discriminare, care sunt cel mai frecvent întâlnite la persoanele din grupul de vârstă 18-55 de ani, fapt ce denotă că anume populaţia activă din punct de vedere social sau care ar trebui să fie implicată social se confruntă cu cazuri de discriminare, relatează Agenția de Presă MedNews.

Se atestă un procentaj mai mare a cazurilor de discriminare în rândul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, situaţie cauzată de faptul că anume acest tip de dizabilitate este mai vizibil şi mai uşor de identificat. Populaţia din mediul rural se simte mai discriminată decât cea din mediul urban, din cauza prejudecăţilor existente la persoanele ce locuiesc în mediul rural.

De asemenea  persoanele cu dizabilităţi relatează despre situaţii în care nu au fost acceptate să participe la viaţa socială, au fost respinse sau izolate din cauza dizabilităţii.

„Pentru că aşa-i lumea noastră, iubeşte mereu să te arate cu degetul. Când remarcă un defect, un alt nivel social, te desconsideră”, spune o persoana ce prezintă dizabilitate somatică.

„La noi în şcoală era o competiţie de şah, iar eu cum iubesc să joc şah, am dorit să particip, doar că nu m-au lăsat, pentru că sunt invalid. Acolo îi luau doar pe cei sănătoşi. De atunci nu am mai încercat să particip la competiţii” povestește o tânără de 18 ani.

Intervievaţii în mare parte se simt neputincioşi în a schimba atitudinea oamenilor faţă de ei. Se resemnează cu situaţia şi nu încearcă să impună faţă de ei o altă atitudine. Discriminați fiind, recunosc că lumea îi priveşte altfel, însă n-o iau ca pe o problemă şi înţeleg că acest lucru se produce din necunoaştere.

„Am căzut chiar în mijlocul oraşului, mi-am pierdut cunoştinţa şi numai două femei m-au scăpat. Toţi se gândeau că eu ori sunt beat, ori dorm pe scaun. Ei aşa gândeau. Oamenii treceau pe lângă mine şi nimeni nu s-a apropiat de mine” , relatează o persoana cu dizabilitate senzorială.

În cadrul studiului au fost monitorizate persoane cu diferite tipuri de dizabilități, un eșantion de 149 de persoane, cu vârstele cuprinse între 18 și 70 de ani. Dintre intervievați au fost excluși copiii cu dizabilități, aceștia fiind incapabili să răspundă la toate întrebările. Studiul a fost finanţat de către Comisia Europeană în cadrul programului European Instrument for Democracy and Human Rights.

Pentru MedNews: Ion Zgîrcu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Persoanele cu dizabilități locomotorii – cele mai discriminate Reviewed by on . În cadrul studiului realizat de Asociația Motivație în parteneriat cu „Center for Society Orientation” din Serbia au fost raportate 28 de cazuri de discriminare În cadrul studiului realizat de Asociația Motivație în parteneriat cu „Center for Society Orientation” din Serbia au fost raportate 28 de cazuri de discriminare Rating: 0
scroll to top