22 mai 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Peste 2000 de medicamente s-au scumpit
Peste 2000 de medicamente s-au scumpit

Peste 2000 de medicamente s-au scumpit

13 ianuarie 2015, 17:02

Prețurile la o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova au fost revizuite în urma oscilației cursului valutar. Ministerul Sănătății a emis un ordin în care enumeră 2167 de medicamente prețurile cărora au fost revizuite.

Toate medicamentele ale căror prețuri au fost modificate sunt importate. S-au scumpit inclusiv preparatele importate din India și Danemarca, dar și cele din Ucraina și România.

Medicamentele s-ar putea scumpi

Mai multe preparate contra tusei și răcelii s-au scumpit. De exemplu, prețul  pastilelor „Agisept” a crescut de la 21 până la 25 de lei, siropurile „Sekrol” și „Doktor Mom” s-au scumpit cu câte 3 lei fiecare, la fel ca și spray-ul bucofaringian „Ingalipt” care costă acum 33 de lei. S-a scumpit și toată seria „Mucaltin” și „Ibuprofen” de la diverși producători. Bunăoară, comprimatele de „Ibuprofen” produse în Canada s-au scumpit cu 12 lei – de la 70 la 82 de lei.

Prețul următoarelor preparate a crescut cu 1-15 lei: „Citramon”, „Corvolol”, „Diazolin”, „Taufon”, „Naftizin”, „Dimedrol”, „Riboxin”, „Pancreatin”, „Bral” și altele. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la medicamentele care și până acum erau cele mai scumpe. Astfel, preparatul „Zytiga”, folosit la tratamentul cancerului de prostată, care în decembrie 2014 costa puțin peste 59.000 de lei, deja costă 65.000 de lei. S-a scumpit cu 70 de lei și stimulentul medicamentos „Viagra”, iar anticoncepționalul „Escapelle” (de producție maghiară) se numără printre puținele preparate care s-au ieftinit – de la 114 lei la 94 de lei.

Află cum stabilesc farmaciile prețul medicamentelor și care este adaosul lor comercial

Și prețul plantelor medicinale a fost influențat de oscilațiile cursului de schimb. Florile de mușețel, gălbenele, tei, eucalipt, podbal, urzică și mătasea de porumb importate din Ucraina s-au scumpit cu câte 1 sau 2 lei.

Toate prețurile indicate sunt cele stabilite de producător, însă conform Regulamentului cu privire la formarea preţurilor la medicamente, articole de uz medical şi alte produse farmaceutice, la comercializarea medicamentelor se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40 la sută la preţul de livrare sau la preţul de achiziţie.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Peste 2000 de medicamente s-au scumpit Reviewed by on . Prețurile la o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova au fost revizuite în urma oscilației cursului valutar. Ministerul Sănătății a emis un ordin Prețurile la o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova au fost revizuite în urma oscilației cursului valutar. Ministerul Sănătății a emis un ordin Rating: 0
scroll to top