29 aprilie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Pierdere grea în lumea medicinei. A decedat Gheorghe Russu, primul director al CNAM
Pierdere grea în lumea medicinei. A decedat Gheorghe Russu, primul director al CNAM

Pierdere grea în lumea medicinei. A decedat Gheorghe Russu, primul director al CNAM

10 decembrie 2014, 10:44

Pe 9 decembrie s-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani, Gheorghe Russu, medic cu competenţe manageriale de excepţie, unul dintre autorii şi promotorii implementării asigurării obligatorii medicale în ţara noastră, primul director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, deţinător al Ordinului Republicii şi al Ordinului „Gloria Muncii”.

Gheorghe Russu s-a născut la 25 octombrie 1938 în satul Chetriş, raionul Făleşti. În perioada 1949-1955 este deportat împreună cu familia sa în Siberia. După revenirea la baştină şi absolvirea şcolii de cultură generală, a studiat la Şcoala de mecanizatori din satul Ciuciulea, raionul Glodeni.

În anul 1958 a fost încorporat în serviciul militar în oraşul Lvov, Ucraina, unde a rămas pentru a-şi continua studiile la Institutul de Stat Medicină, pe care l-a absolvit în anul 1967. Ulterior, a fost angajat în funcţia de şef de secţie în Spitalul raional Zastavna din regiunea Cernăuţi.

Din 1970 activează la Spitalul de copii din oraşul Bălţi, în calitate de medic-şef adjunct.

Între anii 1975-1983 este directorul Departamentului Mamei şi Copilului al Ministerului Sănătăţii. Fiind şi medic de categorie superioară, a dat dovadă de voinţă, responsabilitate imensă, aptitudini manageriale şi capacităţi organizatorice incontestabile, contribuind astfel la îmbunătăţirea indicatorilor principali privind morbiditatea şi mortalitatea copiilor.

În 1983, Gheorghe Russu a fost numit în funcţia de medic-şef al Centrului Republican al Mamei şi Copilului, unde reuşeşte să creeze o bază tehnico-materială de performanţă. Timp de opt ani a format noul sistem de ocrotire a sănătăţii mamei şi copilului.

În 1989 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, membru al Comitetului pentru problemele familiei, mamei şi copilului.

În perioada 1993-2002 a fost directorul Centrului Ştiinţifico-Practic Sănătate Publică şi Management Sanitar.

În anii de profundă criză financiară a sistemului de sănătate din Moldova, Gheorghe Russu a pus bazele sistemului autohton de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, iar între 2002-2009 a deţinut funcţia de director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor apropiaţilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pierdere grea în lumea medicinei. A decedat Gheorghe Russu, primul director al CNAM Reviewed by on . Pe 9 decembrie s-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani, Gheorghe Russu, medic cu competenţe manageriale de excepţie, unul dintre autorii şi promotorii imple Pe 9 decembrie s-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani, Gheorghe Russu, medic cu competenţe manageriale de excepţie, unul dintre autorii şi promotorii imple Rating: 0
scroll to top