16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Planul Guvernului aprobat acum două zile se implementează deja
Planul Guvernului aprobat acum două zile se implementează deja

Planul Guvernului aprobat acum două zile se implementează deja

Vezi care sunt principalele prevederi

12 martie 2016, 20:10

La două zile de la semnarea dispoziției Guvernului de punere în aplicare a Planului de acțiuni privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și activității farmaceutice, a început executarea acestuia. Sâmbăta, 12 martie 2016, Cabinetul de Miniștri a aprobat prima din cele 41 de acțiuni ale Planului – cea de scutire de taxa vamală a producătorilor autohtoni la importul materiei prime și ambalajului pentru producerea medicamentelor.

În acest context, premierul Pavel Filip a cerut autorităților guvernamentale responsabile de executarea Planului „să trateze acțiunile cu toată seriozitatea”. Adresându-se către ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, premierul a solicitat ca aceasta să vină cu rapoarte despre stadiul de implementare a Planului. Și ministrului Economiei, Octavian Armașu, prim-ministrul i-a cerut să asigure introducerea în Legea fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 creșterea cu 50% a alocațiilor pentru medicamentele compensate. „Este un element foarte important din acest Plan și are greutatea sa în echilibrarea pieții farmaceutice”, a comentat prim-ministrul porunca.

Planul de acțiuni privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și activității farmaceutice este elaborat pentru anul 2016. Acesta conține probleme și soluții identificate pentru: accesul fizic și financiar al moldovenilor la medicamente, autorizarea plasării pe piață și control al calității, achiziționarea și importul lor, licențierea și acreditarea activității farmaceutice, precum și sistemele informaționale, dar și prescrierea și utilizarea rațională a medicamentelor.

Setul de acțiuni vizează întreg procesul birocratic de la elaborarea și până la monitorizarea tuturor entităților implicate în formarea cererii și ofertei de pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

O bună parte din prevederile Planului conțin acțiuni de implementare a actelor normative deja aprobate, dar care nu au fost îndeajuns aplicate sau monitorizate de către Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.

Printre acestea sunt acțiuni care ar exclude prezența redusă de pe piață și în instituțiile medicale a dispozitivelor și medicamentelor. Este vorba despre: executarea prevederilor ce țin de înregistrarea prețurilor de producător; aplicarea mecanismului simplificat de import al medicamentelor; monitorizarea implementării adaosului regresiv la medicamente în depozite, iar de la 1 aprilie și în farmacii; dar și de pilotare a acordului-cadru, cu valabilitatea de 2-3 ani, în cadrul achizițiilor centralizate de medicamente. În acțiunile care impun executarea riguroasă din partea autorităților a cadrului normativ deja elaborat se încadrează și controlul modului de prescriere și de eliberare de către medici și respectiv farmaciști a medicamentelor în baza rețetelor completate doar cu denumirile comune internaționale.

Premierul a atenționat în cadrul ședinței Guvernului de sâmbătă, 12 martie 2016, că Planul privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și activității farmaceutice, nu are drept scop micșorarea prețului la medicamente. Pavel Filip; „Nu venim cu o solicitare de micșorare a prețului la medicamente, venim să instalăm un echilibru pe piața medicamentului”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Planul Guvernului aprobat acum două zile se implementează deja Reviewed by on . La două zile de la semnarea dispoziției Guvernului de punere în aplicare a Planului de acțiuni privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și La două zile de la semnarea dispoziției Guvernului de punere în aplicare a Planului de acțiuni privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și Rating: 0
scroll to top