22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Precipitarea Ministerul Sănătății naște scandaluri!
Precipitarea Ministerul Sănătății naște scandaluri!

Precipitarea Ministerul Sănătății naște scandaluri!

15 decembrie 2015, 16:22

Franz Kafka sau Eugen Ionescu, maeștrii literaturii absurdului, ar găsi o resursă inepuizabilă de inspirație în societatea moldovenească, cu precădere în Sănătate. Ne-am obișnuit ca orice schimbare din sistem să aibă la origine – indiferent de motivele invocate – două cauze: incompetența sau răfuiala politică. Toate eufemismele noii conduceri, privind „reorganizarea”, „reformarea”, „reorientarea”, nu sunt decât alte forme semantice a banalelor formule „incapabil” sau „incompatibil politic”. Nu are rost să ne ascundem după deget.

Cazul lui Iurie Crasiuc sparge însă șabloanele acestui tipar, generând o situație cvasi-ridicolă în centrul căreia se poziționează Ministerul Sănătății, căruia rolul de protagonist în comediile negre din sistemul medical se pare că îi vine ca o mănușă.

Prin Ordinul Ministerului Sănătății din 26 iulie 2015, privind implementarea Hotărârii de Guvern cu privire la instituirea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Crasiuc a fost numit director interimar al instituției, iar acum a fost demis de la fostul său loc de muncă, care între timp nu mai există, în urma procesului de reorganizare a stațiilor zonale. El urma să exercite atribuțiile de conducător interimar până la desemnarea unui director prin concurs.

Brusc, Ministerului nu îi mai plac „ochii” lui Crasiuc. Un proces natural și legitim „la Moldova”, acolo unde simpatiile și antipatiile se schimbă mai des decât garderoba de sezon, respectiv guvernele. Varianta „incompetenței” nu poate fi luată în calcul, pentru că simpla evidență că Ministerul Sănătății i-a propus un alt post de conducere – mai mic, e drept – ar contrazice această supoziție. Rămâne cea de-a doua variantă, a politicianismului.

Mai scurt, noua conducere a Ministerului are propriul său client, pe care, nu mai are răbdare să îl lase pe „banca de rezerve” până la organizarea concursului. Concurs care, apropo, nu are încă precizată data la care va avea loc. Iar ca să nu își dezamăgească „protejatul” riscă un scandal public, cum au fost protestele de săptămâna trecută, cu sute de oameni în fața sediului. Incidente care nu fac decât să sporească neîncrederea în sistem.

Cui folosește această precipitare isterică? Probabil că sunt dintre cei care pot ridica mâna la această întrebare, dar, cu siguranță, sunt de milioane de ori mai puțini decât cei care și-ar dori ca Sănătatea să funcționeze normal. Scandalurile nu au nimic în comun cu normalitatea.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Precipitarea Ministerul Sănătății naște scandaluri! Reviewed by on . Franz Kafka sau Eugen Ionescu, maeștrii literaturii absurdului, ar găsi o resursă inepuizabilă de inspirație în societatea moldovenească, cu precădere în Sănăta Franz Kafka sau Eugen Ionescu, maeștrii literaturii absurdului, ar găsi o resursă inepuizabilă de inspirație în societatea moldovenească, cu precădere în Sănăta Rating: 0
scroll to top