17 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Premieră medicală: cel mai comun parazit intestinal a transmis celule canceroase unui om
Premieră medicală: cel mai comun parazit intestinal a transmis celule canceroase unui om

Premieră medicală: cel mai comun parazit intestinal a transmis celule canceroase unui om

9 noiembrie 2015, 17:00

Oamenii de știință au fost surprinși să descopere transmiterea de celulele canceroase de la o tenie unei persoane al cărei intestin subțire a fost infectat cu acest parazit, un caz fără precedent cunoscut, informează agenția France Presse.

„Am fost surprinși să descoperim că un vierme solitar, tenia (limbric) prezent în intestinul unui om, a dezvoltat cancer și l-a transmis acestei persoane care a dezvoltat apoi tumori”, a explicat Atis Muehlenbachs, patolog centrul american de control și prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), unul dintre co-autorii studiului publicat miercuri în „New England Journal of Medicine” (NEJM).

„Noi credem că un astfel de fenomen este rar”, a adăuga el. Cercetătorul consideră, cu toate acestea, că ar putea exista mai multe cazuri, mai ales în rândul persoanelor infectate cu virusul SIDA al căror sistem imunitar este slăbit.

Tenia este cel mai comun parazit la om, infectând până la 75 de milioane de oameni din întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare și afectând în cea mai mare parte copiii. Această infecție nu are, de obicei, simptome.

Victima acestui caz rar de transmitere a maladiei a fost un columbian de 41 de ani, infectat cu HIV și care a murit de tumori pulmonare și la glandele limfatice la scurt timp după diagnosticul pus în anul 2013.

Analizând țesuturile prelevate de la aceste tumori, cercetătorii au diagnosticat leziuni bizare, asemănătoare unui cancer uman, dar testele au arătat că nu a fost vorba despre celule canceroase umane. Ei au remarcat, în special, că aceste tumori erau de zece ori mai mici. După o serie de analize, oamenii de știință au descoperit ca ADN-ul acestor celule aparținea unei tenii pitice, informează AFP.

Tenia (genul Taenia) în clasificarea științifică a animalelor cuprinde mai multe specii de viermi plați paraziți, care au un scolex înarmat cu 4 ventuze și cârlige. Formele adulte ale teniilor parazitează intestinul subțire al carnivorelor din diverse specii, inclusiv omul, producând parazitozele grupate generic sub numele de teniaze.

Formele larvare parazitează gazde intermediare ierbivore, domestice sau silvestre, la nivelul țesutului celular subcutanat, mușchilor, diverselor organe sau sistemului nervos central, producând parazitoze al căror nume și localizare diferă în funcție de tipul de formă larvară (cisticercoze, cenuroze, chisturi hidatice etc.). Ocazional, formele larvare pot infesta și omul, dacă acesta consumă carne insuficient preparată termic, producând boli a căror severitate depinde de localizarea acestora.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Premieră medicală: cel mai comun parazit intestinal a transmis celule canceroase unui om Reviewed by on . Oamenii de știință au fost surprinși să descopere transmiterea de celulele canceroase de la o tenie unei persoane al cărei intestin subțire a fost infectat cu a Oamenii de știință au fost surprinși să descopere transmiterea de celulele canceroase de la o tenie unei persoane al cărei intestin subțire a fost infectat cu a Rating: 0
scroll to top