21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Premieră mondială! Pentru prima dată unui copil i s-au grefat ambele mâini
Premieră mondială! Pentru prima dată unui copil i s-au grefat ambele mâini

Premieră mondială! Pentru prima dată unui copil i s-au grefat ambele mâini

29 iulie 2015, 12:34

În SUA a avut loc o intervenție chirurgicală inedită de grefare la copil. Unui băiețel de opt ani, Zion Harvey, din Baltimore, i s-au grefat membrele superioare. Micuțul avea mâinile și picioarele amputate și suferise o grefă de rinichi în urmă cu câțiva ani în urma unei grave infecții.

Cele două mâini și antebrațul transplantate provin de la un donator. Copilul merge în prezent cu proteze și, potrivit medicilor, a învățat să mănânce, să scrie și chiar să joace jocuri video fără mâini. Dar acum le-a spus că așteaptă cu nerăbdare să poată arunca o minge cu noile sale mâini.

Operația, efectuată recent de o echipă medicală multidisciplinară de 40 de persoane, a durat peste zece ore, a precizat spitalul. Echipa, împărțită în patru unități, a utilizat mai întâi plăcuțe și șuruburi pentru a fixa oasele, reconectând apoi arterele și venele. Odată circulația sanguină restabilită, chirurgii au conectat tendoanele și mușchii și apoi nervii.

Copilului i se administrează în continuare medicamente pentru ca transplanturile să nu fie respinse, iar medicii speră ca Zion să se întoarcă acasă peste câteva săptămâni.

Echipa medicală a mulțumit în mod deosebit familiei donatorului, fără generozitatea căreia operația nu ar fi fost posibilă. Nu au fost furnizate date despre identitatea acestuia.

Primul transplant al ambelor mâini și antebrațe a avut loc în ianuarie 2000, la Lyon (Franța), pacientul fiind un zugrav de 33 de ani care fusese grav rănit și i se amputaseră membrele după explozia unei rachete artizanale.

Adaptare pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Premieră mondială! Pentru prima dată unui copil i s-au grefat ambele mâini Reviewed by on . În SUA a avut loc o intervenție chirurgicală inedită de grefare la copil. Unui băiețel de opt ani, Zion Harvey, din Baltimore, i s-au grefat membrele superioare În SUA a avut loc o intervenție chirurgicală inedită de grefare la copil. Unui băiețel de opt ani, Zion Harvey, din Baltimore, i s-au grefat membrele superioare Rating: 0
scroll to top