18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Producătorii de medicamente autohtone sunt pe picior egal cu importatorii
Producătorii de medicamente autohtone sunt pe picior egal cu importatorii

Producătorii de medicamente autohtone sunt pe picior egal cu importatorii

12 martie 2016, 16:12

Producătorii de medicamente autohtone sunt acum pe picior egal cu importatorii de medicamente. Guvernul a aprobat, sâmbăta, 12 martie 2016, scutirea de taxă vamală la importul materiei prime și ambalajului pentru producerea medicamentelor autohtone cu specificarea expresă a poziţiilor tarifare ale acestora.

Acțiunea de scutire de taxa vamală a producătorilor autohtoni se încadrează în Planul Executivului privind soluționarea unor probleme în domeniul medicamentului și activității farmaceutice. În acest sens, premierul Pavel Filip a ținut să menționeze că acesta are drept scop instalarea echilibrului pe piața medicamentului și nu ieftinirea produselor farmaceutice.

În același timp, impactul acestei acțiuni va fi de micșorare a poverii financiare a producătorilor autohtoni care importă materia primă, din lipsa acesteia în țară.

În legătură cu aprobarea acestei acțiuni, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente din Moldova,Valentin Tofan, a declarat pentru MedNews: „Este o hotărâre corectă. De trei ani explicam autorităților că o taxă vamala are menirea să protejeze producătorul autohton, ori producători locali de substanțe active (n.r. materie primă) n-am avut, nu avem și cred că nu o vom avea vreodată”.

Potrivit lui Tofan impunerea aceleași taxe vamale la materia primă și ambalaj pentru producătorii autohtoni ca și pentru importatorii de medicamente străine punea într-o situație defavorabilă producătorul și produsul autohton. „La materiile prime importate, taxa ajungea de la 5 la 15%, și acestea mergeau în costul medicamentului”, explică Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente din Moldova. În aceste condiții, costul medicamentelor autohtone ajungea practic la același cost cu cel importat.

La moment, pe piaţa farmaceutică autohtonă activează şase producători certificaţi GMP (Good Manufacturing Practices), din 27 prezenţi pe piaţă până în anul 2014, când au fost introduse regulile de Bună practică de fabricaţie faţă de producătorii autohtoni de medicamente.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Producătorii de medicamente autohtone sunt pe picior egal cu importatorii Reviewed by on . Producătorii de medicamente autohtone sunt acum pe picior egal cu importatorii de medicamente. Guvernul a aprobat, sâmbăta, 12 martie 2016, scutirea de taxă vam Producătorii de medicamente autohtone sunt acum pe picior egal cu importatorii de medicamente. Guvernul a aprobat, sâmbăta, 12 martie 2016, scutirea de taxă vam Rating: 0
scroll to top